Muško ženski odnosi su prilično komplikovani i mnogi imaju različita mišljenja o njima. Danas vam donodimo razmišljanja jednog muškarca koji je stvar ogolio do kraja. Izvan površnog, leži duboki aspekt unutar muške psihe koji nadilazi puku fizičku intimnost. Iako se uobičajeno pretpostavlja da su muškarci isključivo motivirani seksualnim željama, istina je da je dinamika odnosa između muškaraca i žena daleko složenija nego što se na prvi pogled čini.

U svojim mlađim godinama, kao i bezbroj drugih, smatrao sam se da su romantične veze izgrađene na kamenu temeljcu seksualne privlačnosti. Ipak, kako su godine prolazile i akumulirao sam mudrost kroz životna iskušenja, shvatio sam da postoji duboka složenost koja nadilazi puku želju. Sada, u sumraku svog života, hrabro izjavljujem da, iako fizička intimnost ima svoje mjesto, ona je samo jedan aspekt u zamršenoj tapiseriji elemenata koji podstiču ispunjenje i izdržljivost u vezi. Kako napredujemo u godinama, naša perspektiva o ljubavi i vezama širi se izvan utjecaja hormona i čežnje. Ova metamorfoza nije isključiva samo za pisca, što je otkrio kroz razgovore i zapažanja svojih vršnjaka. Postalo je evidentno da su brojni muškarci, uključujući njega samog, pridavali veći značaj smislenim emocionalnim vezama, a ne pukoj fizičkoj privlačnosti. Nakon što sam se uključio u razgovore sa svojim krugom od šest poznanika, koji su svi trenutno u kasnim 30-im godinama, otkrio sam da su moja početna uvjerenja ponovo potvrđena. Iako su se naši razgovori često fokusirali na naše romantične susrete, nisam mogao a da ne primijetim pomak ka dubljim temama. Umjesto da se fokusiramo samo na trivijalne eskapade, zaronili smo u područja naših strahova, težnji i snova.

Tokom razgovora sa prijateljem nastavnikom iz osnovne škole, on je izrazio zabrinutost u vezi sa perspektivom njegovih učenika. Još jedan prijatelj, uspješan biznismen, povjerio mu se o poteškoćama u balansiranju između karijere i porodičnih obaveza. Kao rezultat toga, naše rasprave su se odvažile na mnoštvo gledišta, udaljavajući se od uobičajenih tema osvajanja žena ili postizanja snage u spavaćoj sobi. Moja percepcija muško-ženskih odnosa doživjela je duboku promjenu kada sam otkrila duboke emocionalne potrebe koje postoje u nama. Postalo mi je jasno da, suprotno društvenim očekivanjima, većina muškaraca želi dublju emocionalnu vezu sa svojom partnericom. Iako je seksualna privlačnost nesumnjivo važna, ona više nije jedini temelj na kojem se gradi ispunjena i trajna veza. Sada u potpunosti shvatam da su intimnost, podrška i razumevanje kamen temeljac zadovoljnog i svrsishodnog postojanja. Ovo su principi za koje se žarko nadam da će dobiti veće priznanje i poštovanje u domenu odnosa.

 

Preovlađujući pojam kroz historiju povezivao je muškost sa seksualnošću i željom, duboko ukorijenjenom perspektivom koju društvo često prihvata bez sumnje. Međutim, istina je mnogo složenija. Tokom mog boravka u srednjoj školi, jedan jedini razgovor ostavio je trajan uticaj na mene. Još uvijek pamtim trenutak kada je djevojka do koje mi je bilo stalo dala komentar o zajedničkom prijatelju koji me natjerao da zastanem i razmislim. Napomenula je da je bio “drugačiji” jer nije pokazivao interes za fizički kontakt ili druga ponašanja koja se obično povezuju s muškarcima. U njenim očima, to ga je učinilo “slabim”. Ovaj incident je izazvao niz misli u meni – da li je definicija „pravog muškarca“ zasnovana isključivo na neutaživoj žudnji za seksom? Da li se neko mora pridržavati ovog očekivanja da bi ga se smatralo “alfa mužjakom”? Ovaj razgovor mi je ostao urezan u sjećanje, a kasnija iskustva su samo učvrstila ideju da mnoge žene imaju slična uvjerenja. Povezivanje muškosti s nepokolebljivom čežnjom za seksualnim susretima uobičajena je percepcija, a društvo ima tendenciju da muškarca smatra istinski muževnim samo ako pokaže asertivnost i preuzme vodstvo u potrazi za intimnošću. Preovlađujuće uvjerenje je da ženu treba uporno proganjati sve dok ne pokaže znakove seksualnog interesa, nakon čega će progonitelja doživljavati kao pravog muškarca. Međutim, ovo postavlja pitanje: šta muškarci žele osim pukog seksualnog zadovoljstva? Iako se često tvrdi da je ženama potrebna emocionalna povezanost kako bi se uključile u seksualnu aktivnost, moglo bi se reći da je suprotno istina – muškarcima je potrebna seksualna intimnost kako bi iskusili osjećaj ljubavi i privrženosti.

 

Muškarci ne samo da traže fizičko zadovoljstvo kroz seksualnu intimnost, već imaju i duboku čežnju za osjećajem sigurnosti. U svijetu koji je definiran žestokim nadmetanjem i nemilosrdnom potragom za ženama, imati partnera donosi duboki spokoj i štiti ih od opasnosti koje nas okružuju. To je slično otkrivanju utjehe i zaštite unutar utočišta vlastitog prebivališta, nadilazeći područje pukog fizičkog zadovoljstva. Muškarci žude za ljubavlju, prihvatanjem i potvrđivanjem svojih partnera u trenucima intimnosti. Upravo u ovim ranjivim slučajevima oni mogu slobodno izraziti svoje pravo ja bez ikakvog straha od osude ili odbijanja. Oni čeznu da dožive dubok osećaj sigurnosti, obuhvaćen ljubavlju, prihvatanjem i razumevanjem. Kroz intimnost, muškarci komuniciraju svoje duboke emocionalne potrebe, tražeći ne samo fizičko zadovoljstvo već i duboku emocionalnu vezu i bliskost sa svojim partnerkama. Njihova želja seže dalje od puke seksualne čežnje, obuhvatajući duboku emocionalnu vezu koja njeguje osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Strah od odbacivanja i društvenog suda često sprečavaju muškarce da otvoreno priznaju svoje emocionalne potrebe. Briga da izgledaju slabi ili neadekvatni sprečava ih da izraze svoju čežnju za emocionalnom intimnošću i sigurnošću. Međutim, ključno je razumjeti da pokazivanje ranjivosti i prepoznavanje ovih dubokih emocionalnih potreba nije znak slabosti, već prije dokaz unutrašnje snage. Žene partnerke koje mogu da prihvate i shvate ove potrebe stvaraju sigurno okruženje za muškarce da budu svoje autentično ja i iskuse ljubav i prihvatanje. Ljubav i emocionalna povezanost su univerzalne ljudske potrebe koje prevazilaze rodne granice. Slično ženama, muškarci žele emocionalnu bliskost, sigurnost i prihvatanje. Prava ljubav obuhvata sve ove aspekte, uspostavljajući temelje za duboke, ispunjene i trajne veze.

Preporučujemo