Sinan Sakić je bio jedan od najpoznatijih pjevača narodne muzike u regiji. U više navrata otvoreno je priznao prekomjernu konzumaciju alkohola, posebice viskija, kao i bliskost s drogama te sklonost kockanju s 50.000 eura po noći. Glazba je za Sinana Sakića uvijek bila poznata teritorija. Unatoč godinama koje je proveo kao bubnjar, vjerovao je da mu pjevanje nije jača strana. No, krajem 1970-ih, dok je konobario u konobi, ukazala mu se neočekivana prilika. Prišao mu je muškarac i ponudio mu 500 dinara samo da mu čuje glas. Sinan je, privučen pozamašnom svotom koja je bila jednaka dvomjesečnoj zaradi njegovih konobara, prihvatio ponudu. Uzeo je mikrofon i otpjevao pjesmu. Čovjek je bio očaran njegovim nastupom i od tog trenutka Sinan je donio odluku da se bavi pjevanjem narodnih pjesama.

 

U doista nevjerojatnom preokretu, Sinanov debitantski album s Južnim vjetrom odletio je s polica, s nevjerojatnih 70.000 prodanih primjeraka. Ovo izvanredno postignuće bilo je potpuno nepredviđeno, s obzirom da je album inicijalno producirao Diskos u samo dvije tisuće primjeraka. No, otprilike šest mjeseci nakon izlaska, jedna tvrtka iz Tuzle se javila i naručila vrtoglavih pet tisuća primjeraka albuma Sinana Sakića. Cijela je industrija ostala u čudu, što je potaknulo brzu reakciju za tiskanje i isporuku traženih albuma u rekordnom roku.

Odgojen u islamskoj vjeri, Sinan Sakić, proslavljeni folk pjevač, među prvima je otkrio unutarnji mir. Zajedno sa suprugom Sabinom često su posjećivali Indiju, dijelom zbog studija svoje kćeri, a dijelom kako bi se prepustili svom omiljenom stilu života. Tijekom svog boravka u Indiji, Sinan i Sabina imali su privilegiju upoznati Sai Babu, cijenjenog duhovnog vođu, i pronaći utjehu u njegovom hramu. Meditaciji pripisuju zasluge za njezinu sposobnost da unese opuštanje i spokoj u njihove živote. Prvo putovanje Sakića u Indiju dogodilo se 1996. godine, potaknuto teškim opeklinama njihova sina Alena. Veliku pomoć u svladavanju ovog izazova pripisuju indijskom duhovnom vođi. Sinan je često pokazivao veliko zanimanje za budizam.

 

Opće je poznata sklonost Sinana Sakića ka odavanju raznim porocima. U više je navrata otvoreno priznao prekomjernu konzumaciju alkohola, posebice viskija, poznavanje droga i sklonost prokockanju nevjerojatnih 50.000 eura svake večeri. Mediji su nerijetko isticali sve njegove poroke, kao i njegov susret s organima gonjenja oko kokaina. Na graničnom prijelazu Trbušnica policija je Sakiću otkrila kokain u donjem rublju, nakon čega je on uhićen zbog posjedovanja 2,3 grama nedopuštene tvari. Unatoč svim tim izazovima, njegovi obožavatelji ostali su nepokolebljivi u svom obožavanju. Sinan Sakić, omiljeni folk pjevač, u oktobru 2017. godine primljen je u Klinički centar u Tuzli u Bosni i Hercegovini zbog narušenog zdravstvenog stanja. Smješten na Odjelu intenzivne njege, borio se s jetrenom encefalopatijom. Za to vrijeme kružile su lažne dojave o njegovoj smrti, koje je njegova supruga Sabina brzo opovrgnula. Iako je Sakić doista bio teško bolestan, svoj kraj nije dočekao u toj bolnici. U svibnju 2018. planirano je da se podvrgne transplantaciji jetre u klinici u Padovi u Italiji. Međutim, stanje mu se naglo pogoršalo, te je preminuo 1. lipnja 2018. godine.

Preporučujemo