Kada je u pitanju estrada poznato je da veliki broj izvođača nema visoko obrazovanje  nisu rijetki ni oni koji su završili samo osnovnu školu. Razlog za to je najčešće što su jako mladi počeli baviti pjevanjem i zbog karijere su zapustili obrazovanje. Ipak su postigli izvanredan uspjeh u svojim područjima. Međutim, unutar ove skupine naizgled manje obrazovanih pojedinaca dolazi do bezbrojnih neočekivanih otkrića.

 

 Neda Ukraden 

Započevši svoju profesionalnu glazbenu karijeru kao mlada, krenula je sa snimanjem svojih početnih pjesama i brzo stekla slavu diljem bivše Jugoslavije kada je imala samo 17 godina. Unatoč svojoj slavnoj putanji, ostala je predana svom obrazovanju. U početku je nastavila studij engleskog jezika i uspješno ga završila u predviđenom roku, stekavši priznanje kao jedan od najboljih studenata u svojoj klasi.

  • Kako se bližio trenutak da započnem svoje fakultetsko obrazovanje, našao sam se u teškoj nevolji. Iako sam imao snažnu želju da diplomiram pravo, moji su roditelji bili čvrsti u svom uvjerenju da bih trebao studirati medicinu. Međutim, zbog utjecaja mojih vršnjaka, na kraju sam odlučio upisati engleski jezik jer je moja tvrtka bila uvelike uključena u studije jezika.

Osim toga, moja strast prema anglosaksonskoj književnosti, glazbi i poznatim piscima, posebice Shakespeareu, dodatno je učvrstila moj izbor. Moj otac bi, međutim, često dovodio u pitanje moju odluku, pitajući: “Iako si možda pjevačica popodne i navečer, što ćeš raditi ujutro? Kako ćeš zarađivati ​​za život?

 

 

DJ Krmak, poznat i kao pjevač Goran Žižak, umjetnik je koji je uspio osvojiti publiku svojim jedinstvenim i nekonvencionalnim pristupom glazbi. Njegova živahna i privlačna kosa postala je njegov prepoznatljivi zaštitni znak, pridodajući njegovoj ionako izvanrednoj karijeri koju je marljivo razvijao mnogo godina.

Iako svojim ekscentričnim ponašanjem može zaokupiti interes javnosti, malo je poznata činjenica da posjeduje iznimnu razinu obrazovanja, s uspješno završena tri fakulteta: pravni, filozofski i pravoslavni teološki.

Iako je uspješno završio i osnovnu i srednju školu, nikada nije javno govorio o svojim obrazovnim uspjesima.

Suzana Mančić 

Suzana je završila školovanje u Osnovnoj školi “Đura Strugar” i Petoj beogradskoj gimnaziji, konstantno se svrstavajući među najbolje učenike u razredu. Paralelno se bavila baletom u srednjoj baletnoj školi “Lujo Davičo” sa željom da postane balerina. Međutim, njezini snovi su se raspršili kada je njezin ruski instruktor smatrao da njezino tijelo nije prikladno za balet i predložio joj da se umjesto toga usredotoči na košarku.

  • U završnim godinama srednjoškolskog obrazovanja pridružila se glazbenom ansamblu pod nazivom “Trag”, sudjelujući na njihovom snimljenom albumu i sudjelujući u raznim nastupima uživo na koncertima i festivalima. Nakon toga upisala je Pravni fakultet posvetivši cijelo desetljeće dovršetku studija koji je naposljetku prekinut njezinom cvjetajućom karijerom u industriji zabave. Tijekom studija razvila je duboku ljubav prema jednom od direktora Energoinvesta, što je na kraju dovelo do zajedničkog života u Kuvajtu.

Unatoč iznenadnom usponu do zvijezda, ostala je prizemljena i nepokolebljiva, odbijajući dopustiti da joj novostečena slava promijeni karakter, s idejom da potpuno napusti svoje fakultetsko obrazovanje izvan okvira mogućnosti.

 

Zdravko Čolić studirao je u glavnom gradu Bosne.

Unatoč završenom Ekonomskom fakultetu, ovaj iznimno obožavani obožavateljica odlučio je da će mu pjevanje biti glavna profesija, što je mnoge oduševilo.

Za vrijeme studija na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Nada Obrić 1971. godine kreće na svoj glazbeni put. Pjevanje su roditelji smatrali usporednim poslom i razbibrigom. Kao rezultat toga, Obrić se zaposlila u općini Centar u užurbanom glavnom gradu Bosne i Hercegovine, posvetivši ovoj ulozi nevjerojatnih 11 godina odmah nakon završenog studija prava.

  • U vrijeme dok sam bio odvjetnik, postigao sam značajan uspjeh bez ikakve natruhe arogancije. Zapravo, čak sam predsjedavao sporovima kao sudac, učinkovito posredujući među pojedincima. To je tada bila stvarnost mog života. Začudo, činilo se da mojim kolegama na poslu nikada nije smetala moja pjevačka slava.

Iako, moram priznati da je u početku bilo zabrinutosti oko toga kako će moja pjevačka karijera utjecati na moju profesionalnu izvedbu. No, te sumnje su se brzo raspršile, a ja sam se pokazala sposobnom u obje oblasti, ispričala je Nada u emisiji “Iz profila”.

 

Rođen u Bijeljini, Miloš Bojanić je svoje formativne godine proveo u seoskom okruženju, sticajući vještine u raznim zanatima. No, po završetku osnovnog obrazovanja preselio se u Novi Sad, gdje se zaposlio kao fizički radnik.

Usklađujući posao i školovanje, pohađao je i uspješno završio izvanrednu srednju prometnu školu koja mu je otvorila put ka karijeri prometnog inspektora. Vođen ambicijom, krajnji cilj bio mu je steći diplomu, što ga je navelo da upiše Prometni fakultet u Novom Sadu.

Nakon što je dobio diplomu, brzo je preuzeo dužnost direktora Gradskog poduzeća “Parking”. Istovremeno je slijedio svoju strast prema glazbi, ali se ključni trenutak dogodio tek 1985. godine. Prepoznavši potencijal za ispunjenu karijeru u svojoj istinskoj strasti, donio je hrabru odluku dati otkaz na poslu i svim srcem se posvetiti pjevačkoj umjetnosti.

Preporučujemo