Srce legendarnog košarkaša Žarka Paspalja bilo je na rubu izdaje i to ne jednom, već dva puta. Međutim, odbio je dopustiti da posustane. Uložio je srce i dušu u igru, prvo s Partizanom tijekom trijumfalne pobjede na Europskom prvenstvu 1987., zatim s Olympiakosom i Panathinaikosom, ljutim rivalima na grčkoj košarkaškoj sceni. U mladosti od 35 godina, kada se još bavio sportom, doživio je prvu srčanu epizodu. U proljeće 2001. godine, tijekom ležerne nogometne utakmice u Ateni, Paspalj je doživio težak srčani udar, zbog čega je produžio boravak u bolnici. Samo četiri mjeseca kasnije, u srpnju iste godine, doživio je i drugi srčani udar. On je o svemu progovorio i za medije.

 

Gostujući na RTS-u, Žarko se prisjetio jedinog simptoma koji je osjetio prije nego je doživio srčani.  Ovaj se osjećaj manifestira kao neugodan svrbež, možda u prsima, popraćen znojenjem. Teško ga je identificirati i opisati, jer to nije tipičan osjećaj slabosti ili umora. Naprotiv, to je potpuno različito iskustvo. Žarko je razmišljao kako bi uopće mogao prepoznati takav osjećaj, jer i sam nije bio siguran. U Grčkoj je, samo desetak dana nakon prvih simptoma, doživio jače reakcije koje su upućivale na srčani udar. Na sreću, brzo je prevezen u bolnicu, iako u početku nije bio svjestan točne prirode svog stanja. Međutim, bio je itekako svjestan da se u njegovom srcu događa nešto ozbiljno zabrinjavajuće. Paspalj je ispričao svoje iskustvo, navodeći da je dobio infarkt i da je u bolnici proveo neodređeno vrijeme, možda sedam, osam ili deset dana. Napomenuo je da mu je tijekom liječenja ugrađeno više stentova. Unatoč šoku, Žarko je ostao uvjeren da će se nakon otpusta iz bolnice moći vratiti uobičajenom životu. Ne obazirući se na liječničke savjete, ustrajao je u bav ljenju sportom i, nažalost, samo mjesec dana kasnije doživio još jedan srčani udar.

 

Paspalj je  dalje naveo da je njegova mladost uvelike pridonijela njegovom prvom iskustvu sa srčanim udarom. Kako kaže bivša košarkaška ikona, nikada se nije brinuo o mogućnosti još opasnijeg događaja. Žarko Paspalj prepričava neustrašivi trenutak na terenu, nakon kojeg je uslijedilo mučno iskustvo poznato kao ventrikularna tahikardija. Izražavajući zahvalnost Bogu na brzom transportu sa Kalemegdana u Urgentni centar, Žarko smatra da je ova intervencija zaslužna za preživljavanje. Ovo služi kao podsjetnik na značajnu ulogu koju genetika igra kao faktor rizika. Cigarete predstavljaju značajan izazov s kojim se trenutno bori. Već desetljeće pokušava se oprostiti od te navike iz mladosti, ali u tome, nažalost, neuspješno. Priznaje štetan utjecaj cigareta na njegovu dobrobit i izražava svoju frustraciju zbog nemogućnosti da se oslobodi ovog poroka.

 

Dok je bio na putu u Americi, doživio je moždani udar.  U ranim jutarnjim satima, ili možda čak i prije zore, probudim se s neobjašnjivim osjećajem. Reći da sam ravnodušan bilo bi malo reći; Ostajem potpuno zbunjen, nesposoban shvatiti situaciju koja se odvija. Međutim, itekako sam svjestan da se nešto doista događa. Nekoliko sati kasnije, nakon kratkog perioda sna, postajem svjestan abnormalnosti u rukama. Odijevanje postaje malo izazovnije i baš u tom trenutku dolazim do spoznaje da je moja sposobnost govora neobjašnjivo prestala“, prisjetio se Žarko. U pomalo dezorijentiranom stanju, uspio se obući i sići do hotelskog bara na šalicu kave. Tamo je iznenada shvatio – doživljava moždani udar. Ne gubeći vrijeme, obratio se prijatelju za pomoć, ali sve što je uspio izgovoriti bila je riječ “udar”. Ubrzo je na mjesto događaja stigla hitna pomoć koja ga je brzo prevezla u bolnicu. Tamo je Paspalj dočekao vijest da je doista doživio moždani udar koji mu je ugrozio sposobnost govora i paralizirao lijevu ruku i nogu. Nakon dva mjeseca predanog rada s logopedom, govor mu se postupno vratio. Sadakaže da su mu ruka i noga funkcionalne, iako priznaje da osjet u tim udovima više nikada neće biti isti. Žarko je rekao da iako je to iskustvo bilo nedvojbeno neugodno, ono s vremenom nestaje, dopuštajući da se nastavi sa životom i prilagodi novim okolnostima.

Preporučujemo