Duško Tošić ostavio je svoju tešku prošlost iza sebe. Njegov prirodni talenat podstakao ga je da postane jedan od najplaćenijih fudbalera u Srbiji, ali se nekada borio da zadovolji čak i osnovne potrebe. Poznata kao “milioner iz Orlovata”, Tošićeva životna priča mogla je biti naslovljena “Milioner iz blata”.

Odrastao je u siromaštvu u gradiću nadomak Zrenjanina, gde se i danas priča kako bi se iskrao iz kuće da gleda fudbal kod komšije cele noći pošto njegova porodica nije mogla da priušti televizor. Nakon završenog osnovnog obrazovanja, otac nije bio u mogućnosti da ga izdržava, zbog čega je Tošić poslat u Dom za djecu i omladinu “Angelina Kojić Gina”. Ova ustanova, koja sada služi kao dom za srednjoškolce, ranije je bila socijalna ustanova za decu čije porodice nisu mogle da priušte privatni smeštaj u Begeju.
Uprkos okolnostima, Tošić je nastavio da pohađa časove i trenira u lokalnom klubu „Proleter“, ne razočaravajući svoju porodicu. Svaki aspekt mog života ispunjava me ponosom, uključujući i tri godine koje sam proveo živeći u kući. George Bush, bivši predsjednik Sjedinjenih Država, jednom je tvrdio da je bio cvjećar prije nego što je preuzeo dužnost. Učitelji u Domu se prisjećaju kako bi po cijele dane provodio igrajući fudbal na školskom terenu, tjeran da bude briljantan po svaku cijenu, čak i ako je to značilo da živi među siromašnom djecom, odvojen od roditelja. Povremeno bi čak i ostao bez hrane, a tada bi ga kuvarica iz obližnjeg restorana Nadica Kockar, koja je bila majka Kije Kockar, obezbeđivala.
Duško je preneo svoje iskustvo putovanja od Orlovata do Zrenjanina i nazad pre nego što se smestio u Dom. Putovanje je bilo iscrpljujuće, jer bi se probudio u sedam ujutro i vratio kući oko 23 sata. sa mnogim obavezama u Zrenjaninu. Uprkos njegovoj želji za uspjehom, bilo je nemoguće putovati svaki dan. Međutim, nikada nije zaboravio instituciju koja mu je pomogla da napravi prve korake u fudbalu. Prema izvještajima, on svake godine donira značajan iznos novca Domu kako bi osigurao da djeca koja tamo borave imaju pristup najboljim mogućim uslovima za život. O ovome je jednom prilikom pričala i Jelena Karleuša za medije, te je tada javno rekla da je Kijina mama dosta pomagala Dušku u najtežem periodu.
Preporučujemo