Najveće stado bivola u Srbiji nalazi se u naselju Knićanin kod Zrenjanina i broji 150 grla. To je vlasništvo Živice Matića, koji je pre 15 godina kupio zemljište na kome se trenutno uzgaja ova autohtona sorta i sada poseduje 20 hektara zemlje.

U pitanju je bivol balkanskog tipa i predstavlja autohtonu rasu koja je vekovima prisutna na našim prostorima. U dobrim uslovima mogu da žive i do 40 godina, a pojedinačno teže i do pola tone. Bivoli uživaju u ispaši na travi i svježem zraku tijekom cijele godine. Ova ishrana se sastoji od svežih i sušenih sirovih hranljivih materija, pa se ova ishrana odlikuje dužim vremenom tova i boljim ukusom samog mesa. Pored tova bivola i svinja, ima i karakteristike dugog tova. Dijeta se sastoji od kukuruzne sačme, sojine sačme i svježe lucerke.

– Gledam ih dok pasu tokom dana i pazim da trava koja raste ispod drveća bude slaba i da se na kraju pojede. I pored evolucije i svega, životinje znaju i prepoznaju šta je zdravije i bolje i danas vidimo da se u prostorijama sa veštačkim svetlom uzgajaju veštačke sorte i ljudi očekuju da će ako jedu steći imunitet….. – objašnjava Matić.

Živičin sin Bogdan studira stočarstvo na Visokoj poljoprivrednoj školi u Novom Sadu i planira da nastavi i nastavi ono što je njegov otac započeo nakon završenih studija.

– Studiranje mog sina ide u dobrom pravcu i on trenutno preferira gradski život, ali ovdje ima trenutaka mira koje ne možete kupiti nigdje. Ni njemu se sada ne sviđaju neke moje ideje, ali vidim da će se vremenom i sam uvidjeti i sve će krenuti u pravom smjeru – iskren je Živica.

Bivoli na farmi su vrlo radoznale životinje i vrlo empatične. Njihov odnos prema poljoprivrednicima često ih je iznenadio. – Ne vole da idu u štalu. Ulaze samo za vrijeme ledene kiše ili grmljavine, ali iako su vrata štale uvijek otvorena, rijetko ostaju unutra. To je zato što ove životinje ne vole zatvorene prostore. Kada se bivol sprema da se teli, odvaja se od ostalih životinja i ulazi u šumu prije nego što izađe s teletom. Ako uđu, kažu, ostaviće svoje štence ispred zbog amonijaka. Živica je dodao da je problem u tome što Srbiji nedostaju klanice sa iskustvom u preradi bivoljeg mesa, ali da su preuzeli na sebe da to meso prerađuju u sopstvenoj režiji.

Bivole nije teško odgajati i vole se kupati i piti istu vodu kao što su bili prije nekog vremena. Dnevno pojedu 70 bala miješanog sijena, što je, kaže Živika, malo u odnosu na, recimo, ovce. Bivoli proizvode 5-6 litara mlijeka dnevno i obično sadrže 9% masnoće. Italijani ih posebno vole jer od mlijeka prave svoj čuveni mocarela sir.

Preporučujemo