Tragična priča Fransine Hjuz započela je kada se udala za Džejmsa Majkija Hjuza. Nakon dugih 13 godina verbalnog i emocionalnog zlostavljanja, brak je konačno okončan – ali patnja nije prestala. Te kobne noći ubistva 1977. godine, Majki je pred decom brutalno pretukao Fransinu, razorio njene udžbenike za kurs sekretarice koji je pohađala, te je prisilio na seks pod pretnjom smrću. Međutim, ta noć nije samo okončala muke, već je pokrenula revoluciju.

Kao dete, Fransina je prisustvovala alkoholiziranom ocu koji je zlostavljao majku. Napustivši srednju školu, udala se, ali postala je žrtva zlostavljanja poput svoje majke. Majki je počeo nasilje vrlo brzo nakon venčanja. Isprva bi pokazao kajanje, ali to je postao uobičajeni ciklus: nasilje, pa kajanje. “Kupila bih novu odeću, a on bi je uništio”, prisećala se Fransina za People magazin. “Nisam znala je li problem u mom izgledu ili nečem drugom, ali on nije želeo da izgledam dobro”.

Fransina je imala četvoro dece s mužem koji je veći deo prihoda trošio na alkohol. Iako se razvela 1971. godine, sud nije poštovao njihovu odluku. Majki se vraćao i tukao je. Nakon što je Majki doživeo tešku nesreću iste godine, Fransina ga je primila nazad da ga neguje, a tada se zlostavljanje dodatno intenziviralo.

Sa podrškom majke, Fransina je odlučila da se upiše u školu za sekretarice. Međutim, 9. marta 1977. godine, Majki je zapalio knjige kupljene za kurs, pretio joj je da napusti školu, i uništavao joj život. Nakon što je pozvala policiju, odbili su da uhapse Majkija, iako su bili svedoci pretnji. Nakon što je policija otišla, nasilje je nastavljeno – Majki je zlostavljao Fransinu, a ona je odlučila da prekine agoniju.

“Stajala sam, prisjećajući se svakog trenutka povrede… i povrede moje djece”, ispričala je Fransina. “Oklevala sam, ali neki unutrašnji glas me je podstakao: ‘uradi to!'”. Ukrcala je djecu u auto, prosula benzin po Majkijevom krevetu, i zapalila šibicu. Zatim je odvezla djecu u zatvor Ingham i predala se. Kada su vatrogasci stigli do kuće, Majki je već bio mrtav.

Fransina Hjuz stajala je pred vlastitim domom u plamenu, gledajući kako gori. Unutra je bio njen nasilni suprug, Majki. Ranije te večeri, posljednji put ju je pretukao i silovao. Odlučila se, sjela u automobil u kojem su već sjedila njena prestrašena djeca, i otišla da se preda vlastima.

Nakon što je oslobođena optužbi zbog privremenog ludila, koje je kasnije istraživano u akademskim krugovima kao “sindrom kreveta u plamenu”, Fransina Hjuz preminula je 2017. godine. Do njenog odlaska, nasilje je prepoznato kao važno pitanje, ali nije riješeno.

U američkoj popularnoj kulturi, Fransina se smatra inspiracijom za nastanak “Ženskog pokreta”, koji je kasnije usmjeren na zaštitu žena zlostavljanih od strane muževa – a koje pravosudni sistem nije prepoznavao. Njena priča skrenula je pažnju na mnoge slične, tragične slučajeve, pokrenuvši pitanje zaštite tih žena. Ženski pokret osnovao je sistem skloništa, pružajući prve sigurne kuće, budući kolektivnu svijest o nasilju u porodici.

Potresna životna priča Fransine Hjuz nadahnula je američku autorku Fejt Maknatli da napiše knjigu “The Burning Bed”. Ova knjiga, praktično horor priča, postala je jedna od prvih reportaži o zločinima nad ženama.

Velika pažnja ponovo je usmjerena na ovaj problem 1984. godine, kada je snimljen istoimeni film po knjizi “The Burning Bed”, sa Farom Fositom u glavnoj ulozi. Film je osvojio brojne nagrade, istovremeno vraćajući fokus na problem nasilja nad ženama.

Preporučujemo