Nekada prva dama Amerika, uvijek je privlačila pažnju svih svjetskih medija. Jučer je globalno širenje vijesti o smrti Amelije Knaves, majke Melanije Trump, privuklo široku pažnju. U svojoj 78. godini, Amelijina životna priča, koja je započela u skromnom poreklu kao kćerka osiromašenih farmera, koja se trudila u porodičnom vrtu beru luk, bila je opširno propraćena od strane medija. Zaista je izvanredno uzeti u obzir da će se njena kćerka na kraju popeti na cijenjenu poziciju prve dame Amerike, nekoliko decenija kasnije.

Amalijino putovanje od skromnog porijekla do tvorničke radnice i krojačice u bivšoj Jugoslaviji relativno je uobičajeno, za razliku od izvanredne sreće Melanije Trump. Melania, obična djevojka iz tipične slovenačke porodice, prkosila je izgledima i završila u Bijeloj kući. Ali kako se to dogodilo?

Živeći u selu Sevnica, u blizini slovenačko-hrvatske granice, Melanijini roditelji, Amalija i Viktor, imali su još jednu ćerku po imenu Ines. Prema evidenciji Slovenačkog državnog arhiva, Viktor je bio član Saveza komunista, koji je porodici omogućavao lagodan život u teškim vremenima.

Prema lokalnom stanovniku koji je bio upoznat sa životnim stilom porodice Knavs, Viktor je imao niz veza koje su mu omogućavale da nabavi male luksuzne stvari i osnovne stvari poput dijelova za automobile koje su drugi pokušavali nabaviti. Dok je bio gradonačelnikov šofer, Viktor je vodio i prodavnicu specijalizovanu za automobile i komponente za motike. U međuvremenu, Amalija je radila kao krojačica u renomiranoj državnoj fabrici dječije odjeće “Jutranjka”, koja je zapošljavala 1.200 radnika i bila je istaknuta pozicija u regionu.

Prema Neni Bedek, Melanijinoj najboljoj prijateljici iz djetinjstva, posao koji je njena porodica imala u to doba smatran je pohvalnim. Pruža stabilnost i omogućava udoban način života. Kako bi uštedjeli za vlastiti dom, Melanijina porodica je stanovala u stanu u sklopu vladinog stambenog kompleksa. Konačno, 1984. godine, kada je Melania imala 14 godina, uspjeli su se useliti u svoju dvospratnu kuću.

Melanijin put do globalnog trijumfa bio je popločan njenim izuzetnim ulaskom u industriju modela sa nepunih pet godina. Njen imidž krasio je stranice kataloga proizvođača odjeće, gdje je njena majka bila zaposlena, rasplamsavajući u njoj doživotnu strast za modom.

Iako je primljena na Univerzitet u Ljubljani zbog studija arhitekture, hrabro se odlučila da napusti školovanje i umjesto toga nastavi karijeru u modeliranju. Sa nepunih 17 godina, Melaniji se život neočekivano okrenuo kada je zapela za oko poznatom slovenačkom modnom fotografu Stanetu Jerku na takmičenju modela. Ovaj slučajni susret otvorio je vrata zadivljujućoj Slovenki da zakorači u glamurozni svijet visoke mode.

Nakon preseljenja u Milano, brzo je osigurala svoj inauguralni ugovor o modeliranju, podižući svoju karijeru do velikih visina i ostavljajući neizbrisiv trag u industriji.

Preporučujemo