Sa Balkana se svakim danom sve više ljudi iseljava, najčešće u Njemačku u potrazi za boljim životom. Postoje pojedinci koji podržavaju ideju odlaska ne uzimajući u obzir druge varijable, dok se drugi oštro ne slažu s tim, tvrdeći da nema boljeg mjesta od mjesta rođenja i odrastanja. Prošle godine, mlada žena iz Beograda krenula je na put u Njemačku u potrazi za perspektivnijom budućnošću. Živopisno je prepričala svoja iskustva “na suprotnom spektru” života.

Milica je zadovoljna svojim trenutnim položajem u bolnici u neposrednoj blizini Dusseldorfa. Plaća joj je 2000 eura, a uživa u obilju slobodnog vremena, a povremeno se osjeća kao da ga ima viška. Nedavno je dobila sedam dana stanke od dužnosti. Radni tjedan ima 40 sati, što je u skladu s njezinim dosadašnjim iskustvom u Beogradu. Milica utjehu nalazi u izuzetnim radnim uvjetima i zadovoljavajućoj naknadi. Nadalje, cijeni činjenicu da su svi dodatni faktori, uključujući noćne smjene, praznike i bolovanja, u potpunosti plaćeni. Ako je bolovanje zaposlenika dulje od četiri tjedna, ima pravo na 80 posto svoje plaće. Osim toga, pojedinci koji se suočavaju s ozbiljnim bolestima imaju pristup financijskoj pomoći za lijekove i njegu.

Prema njezinoj izjavi, trudnice za vrijeme porodiljnog dopusta imaju pravo na punu plaću, a nakon rođenja svakog djeteta imaju pravo na trogodišnji dopust.
Što se dnevnih izdataka tiče, cijene u trgovinama gotovo su identične onima u Srbiji. Iako mogu postojati male varijacije u cijeni određenih artikala, općenito gledano, one su prosječne. Međutim, dodatni troškovi obično su veći, iako to ovisi o specifičnoj lokaciji. Blizina velikih gradova izravno utječe na veličinu računa. Osobno stan od 50 kvadrata plaćam 490 eura mjesečno, što pokriva sve troškove osim struje. Mjesečni račun za struju iznosi 50 eura. Ako su moji troškovi tijekom godine manji od predviđenih, dobivam povrat viška. Suprotno tome, ako premašim procijenjene troškove, odgovoran sam za plaćanje razlike.

Samo onaj tko je iskusio obje strane može istinski odgovoriti na dilemu ostati ili otići. Ipak, nedvojbeno je da svaka opcija nosi svoje prednosti i nedostatke. Iako prihvaćanje “njemačkog eura” može poboljšati nečiji životni standard, ono također podrazumijeva napuštanje udobnosti doma, zajednice i voljenih osoba, što može izazvati osjećaj melankolije i praznine.

Preporučujemo