Jugoslavija je bila prepoznatljiva po mnogim karakteristikama, a jedna od njih bila je prisutnost lijepih i njegovanih žena. Tokom 1970-ih, svijet glume doživio je izuzetan porast popularnosti, posebno u Holivudu. Samo spominjanje ikoničnih ličnosti poput Merilin Monro ili Sofije Loren, koje su čak posjetile Jugoslaviju s Josipom Brozom Titom, svjedoči o ovoj činjenici. Važno je, međutim, naglasiti da smo imali i domaće glumice koje su se s lakoćom mogle mjeriti s ovim holivudskim ljepoticama. Jelena Jovanović Žigon, istaknuta figura u jugoslovenskom filmu, ostavila je neizbrisiv trag svojim izuzetnim glumačkim sposobnostima. Njena gracioznost očarava sve koji imaju privilegiju prisustvovati njenim izvedbama. Tokom cijele svoje karijere, zadržala je svoju izvanrednu prirodu do posljednjih trenutaka. Profesionalni kolege svjedoče o rijetkosti njenog glumačkog umijeća, naglašavajući da je glumica njenog kalibra fenomen koji se događa jednom u životu. Publika ju je obožavala, posebno zbog uloge princeze Jelene Todorović u “Žikinoj dinastiji”.Rođena u Beogradu 3. novembra 1933. godine, Jelena potiče iz veoma ugledne porodice. Njena porodična istorija je zadivljujuća, budući da je unuka Mitre Martinovića, značajne ličnosti u istoriji. Mitra Martinović, koji je karijeru započeo kao divizijar u Crnoj Gori, dostigao je visoki čin divizijskog generala u Vojsci Jugoslavije. Osim toga, obavljao je uglednu funkciju predsjednika Vlade u Kraljevini Crnoj Gori. Tokom svoje sjajne karijere, Jelena je osvajala publiku svojim talentom, pojavljujući se u brojnim filmovima i televizijskim emisijama.Njen prvi korak u svijet glume dogodio se 1950. godine debitantskom ulogom u filmu “Opštinsko dijete”. Postigla je izuzetno priznanje za svoje uloge u filmovima “Obećana žena” i “The Picture Show Man”, istražujući zabačene krajeve Australije.

 

 

Ipak, njen nezaboravan doprinos kultnoj seriji “Vinet”, zajedno s poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grejndžerom, učvrstio je njen status legende u svjetskoj kinematografiji. Do svoje smrti 2005. godine, Jelena je bila u braku s istaknutim glumcem Stevom Žigonom, s kojim je imala dvoje djece: Ivanu, glumicu, i Nikolu, slikara. Kad su se prvi put sreli, Jelena je imala samo 17 godina, dok je Stevo, tada 24-godišnjak na prominentnom položaju, suočavao s izazovima uspostavljanja romantične veze. Bez obzira na reputaciju impresivne ličnosti, nije mogao odoljeti šarmu cijenjene Jelene. Tadašnji stan u Beogradu, koji je posedovala, bio je široko priznat zbog svoje izuzetne ljepote. Od djetinjstva je posjedovala dozu elegancije koja je zračila iz njenog očaravajućeg osmijeha i privlačnih očiju, stvarajući reputaciju prave dame. Neki su čak pravili poređenja između nje i poznate “srpske Sofije Loren”. Kada su se prvi put sreli dok je bila studentica, a on asistent na odjelu glume, razišli su se 1950. godine. Jelena je tada bila brucoš, a on je bio asistent. Njihova inicijalna susretanja prerasla su u duboku ljubav. Kasnije, glumica izuzetne ljepote prisjetila se svoje romantične priče, posebno se sjećajući prvog susreta sa Stevom tokom njenog boravka na Akademiji, kad je imala samo 17 godina. Tada je bio asistent, a nije slutila da će kasnije postati njen mentor i biti ključan u njenom usponu u karijeri. ” 1958 godine, moj život je prošao kroz značajne promjene kada sam stupio u brak s Jelenom Jovanović i proslavio dolazak mog sina Nikole, koji je od tada izrastao u izuzetnog i visoko cijenjenog umjetnika. Važno je naglasiti da su neki dobronamjerni ljudi ponekad nesvjesno zamijenili ime moje supruge, Jelene Jovanović-Žigon, s Jelenom Jovanović bez Žigona, što ukazuje na zanimljivu opasku glumca.”

 

 

Tokom godina koje su uslijedile, Stevo nije nikada posustao u svojoj potrazi za voljenom suprugom Jelenom, čak ni nakon rođenja njihove kćerke Ivane. Naglašavao je svoje duboko divljenje prema izvanrednoj ljepoti Jelene, kao i ljepoti drugih žena u njihovoj porodici..Tek kada je njihov sin, kojeg je Stevo dobio tokom kratke veze s glumicom Metom Vranič, napunio 28 godina, konačno su se razišli. Ovaj susret se dogodio dok je Stevo još uvijek bio u braku, dodajući kompleksnost njihovom ponovnom susretu. Nedavno je Vid podijelio ovaj značajan susret s ocem tokom intervjua za medije. 1971. godine, u Ljubljanu je stigao priznati redatelj Stevo Žigon kako bi nadgledao produkciju “Pigmaliona”. U glumačkoj postavi, moja majka, Meta Vranič, mlada i iznimno talentirana glumica, preuzela je ulogu Elize Dulitl. U tom razdoblju, sudbina se umiješala, rezultirajući mojim rođenjem iz kratke afere između moje majke i uglednog glumca. Unatoč okolnostima, moja majka je hrabro odlučila odgajati me, iako je bilo jasno da će se moj otac vratiti svom uobičajenom životu sa svojom obitelji u Beogradu. Tako počinje priča o Vidu, vanbračnom sinu Steve Žigona. Iako je poznati umjetnik znao da mu sin boravi u Sloveniji, nije se trudio pronaći ga. S druge strane, tek kada je Vid napunio 15 godina, otkrio je pravi identitet svog oca.

 

Preporučujemo