Stiže nam polako proljeće, što znači da je vrijeme za veliko čišćenje doma. Zima često donosi puno prašine i buđi u kući, a kad bacimo pogled kroz prozore, situacija obično nije sjajna. Danas ćemo razgovarati o nekoliko načina kako najučinkovitije i najbrže očistiti prozore.Kada sunce zasja, prozori nemilosrdno otkrivaju svaku mrlju i fleku. No, ne brinite, jer postoji brzo rješenje za njihovo čišćenje. Oni koji su se ikada suočili s pranjem prozora u domu dobro znaju koliko vremena to može oduzeti, pogotovo u većem domu ili stanu s obiljem prozora. Ali, primjenom ovog jednostavnog trika, taj problem postaje prošlost.

 

 

Prozori mogu akumulirati nečistoće i tragove iz različitih izvora, poput djece i kućnih ljubimaca koji ostavljaju otiske na staklu. Preporučuje se čišćenje vanjskih i unutarnjih prozora otprilike svaka dva mjeseca, uzimajući u obzir stupanj zaprljanosti. Za efikasno uklanjanje prljavštine s prozorskih stakala i okvira, upotreba čiste vode može biti vrlo djelotvorna. Potrebno je samo obrisati staklene površine i okvire vlažnom krpom od mikrovlakana ili pamučnom krpom bez dlačica, a zatim ih osušiti. Ako se tvrdokorna prljavština zadrži nekoliko tjedana, preporučuje se korištenje kućnih lijekova ili proizvoda za čišćenje. Evo nekoliko preporučenih kućnih proizvoda za čišćenje prozora:
– Za čišćenje prozora, jednostavno pomiješajte 1 šalicu octa s 1 litrom vode i koristite tu otopinu kao i obično. Važno je, međutim, zaštititi kamene prozorske klupčice, poput mramora, prije nanošenja octa jer može oštetiti površinu.
– Limunska kiselina može se koristiti za čišćenje prozora miješanjem 2 do 3 žlice praha s 1 litrom vode. Ova otopina može se primijeniti na razne površine pomoću krpice od mikrovlakana.
– Mješavina mlake vode i male količine tekućine za pranje posuđa bez regeneratora također je učinkovita opcija za čišćenje prozora. Količina tekućine za pranje posuđa varirat će ovisno o razini prljavštine na površini.

 

 

Za pripremu snažnog rješenja za čišćenje, miješajte obilnu šalicu snažnog crnog čaja s približno 3 litre vode u kanti. Dodajte iscijeđeni sok polovice limuna u smjesu. Koristite krpu od mikrovlakana za čišćenje prozorskih stakala. Tanini u crnom čaju djelotvorno će otapati masnoću, uključujući nikotinske ostatke, dok će limunska kiselina iz limuna ukloniti tvrdokorni kamenac. Za pripremu otopine za pranje, dodajte malu količinu metilnog alkohola u mlaku vodu. Za kantu od 5 litara, dodajte jednu mjeru metilnog alkohola u toplu vodu. Važno je biti oprezan i zaštititi ruke nošenjem rukavica tijekom pranja.Plijesan preferira vlažnu odjeću koja se nalazi u slabo osvijetljenim područjima. Nema razlike između vlažnog ručnika u košari, izvansezonske odjeće pohranjene u podrumu ili odjeće zatočene u ormaru natopljenom vodom; plijesan će se rado uhvatiti i razviti.Ako se suočavate s pojavom plijesni na odjeći, ne brinite – postoji način da spasite većinu odjevnih predmeta uklanjanjem plijesni i rješavanjem svih mrlja. Evo detaljnog vodiča korak po korak o tome kako učinkovito ukloniti plijesan s odjeće. Počnite pregledom etikete na odjeći kako biste utvrdili može li se prati ručno, u perilici ili zahtijeva kemijsko čišćenje. Za uklanjanje vidljive plijesni, iznesite odjevni predmet vani i nježno ga četkajte četkom s mekim vlaknima kako biste uklonili crnu, sivu ili bijelu plijesan s obje strane tkanine.Kako biste spriječili mrave da se presele i stvore novu koloniju unutar prostora, važno je ne uznemiravati ih. Umjesto toga, fokusirajte se na tretiranje zahvaćenih područja deterdžentom koji sadrži enzime. Nanesite deterdžent prstima ili četkom s mekim vlaknima na tkaninu. Ostavite dovoljno vremena, najmanje 15 minuta, kako bi deterdžent učinkovito razložio mrlje prije nego što nastavite s pranjem odjeće. Bilo da se odlučite za ručno pranje ili pranje u perilici rublja, preporučljivo je koristiti najvišu preporučenu temperaturu vode navedenu na etiketi za održavanje tkanine. Za optimalne rezultate, temperatura vode trebala bi biti viša od 60 stupnjeva kako bi se plijesan učinkovito uklonila. Konačno, pratite smjernice navedene na pakiranju deterdženta za pranje u teškim uslovima.

 

Preporučujemo