Čišćenje pećnice težak je posao koji nijedna domaćica ne želi raditi. Dok neke žene to pokušavaju učiniti svaki put kad završe s pečenjem specijaliteta, druge to odgađaju što je duže moguće. Razne kemikalije mogu pomoći da se zapečene masne naslage lakše povuku sa stijenki pećnice i lakše samelju, ali što ako ne želite koristiti industrijsku smjesu za čišćenje koja sadrži otrovne sastojke? Joana i Tracy dvije su domaćice koje eksperimentiraju s prirodnim proizvodima za čišćenje, imaju zabavan profil na Instagramu, a jedan od njihovih savjeta koji mnoge veseli jest čišćenje pećnice.

Trebat će vam dva-tri limuna, narežite ih na kriške i stavite u plitku tepsiju, zatim prelijte s nekoliko čaša vode i bit će dovoljno. Uključite pećnicu na 200°C i pustite da se limuni peku pola sata. Zatim isključite pećnicu i pažljivo izvadite pleh s limunom. Uklonite sve rešetke i možete ih jednostavno isprati pod tekućom vodom u sudoperu. Obrišite stijenke pećnice mikro krpom, a kako to izgleda pogledajte u videu. Pročitajte i kako od limuna napraviti prirodni osvježivač zraka za stan. Čišćenje pećnice nedvojbeno je jedan od najdosadnijih i najtežih zadataka u domu. Nijedna domaćica ne uživa u čišćenju štednjaka. Uglavnom, u ovaj posao krećemo tek kada su štednjak i pećnica u očajnom stanju. Osim fizičkih zahtjeva, uglavnom nam se ne sviđa zbog kemikalija kojima smo izloženi dok to radimo.
Danas ćemo probati nešto sasvim drugačije. Očistit ćemo vašu prljavu, masnu pećnicu bez upotrebe kemikalija.

Ovo je bila peć za pečenje i nažalost je izgorjela, ali je uzrokovala veću štetu na unutrašnjosti pećnice. Da stvar bude gora, pećnica nije odmah oribana, stvarajući gadan nered od tvrdokorne masnoće. Čvrsto vjerujem da je najučinkovitiji način za čišćenje masnoće iz pećnice obična soda bikarbona, ocat i limunov sok bez kupnje skupih i otrovnih kemikalija. Morate učiniti sljedeće: Prvo zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. U vatrostalnu zdjelu ili drugu prikladnu posudu uspite 4-5 žlica sode bikarbone, pa prelijte s oko 1 litrom vode. Stavite u pećnicu, isključite i ostavite 30-40 minuta. Ugasite pećnicu i pustite da se ohladi. Masnoća će omekšati u pećnici.

Pećnicu i staklo poprskajte 9% alkoholnim octom ili ovim prirodnim dezinficijensom koji smo napravili prošli put. Ostavite još 20 minuta i obrišite pećnicu.

Preporučujemo