Ljubav ne poznaje granice, a to je osjećaj koji svim srcem utjelovljuju Musa Mnisi iz Južnoafričke Republike i Aleksandar Radovanović iz sela Toponica kod Požarevca. Njih su se dvoje upoznali dok su radili na kruzeru, a od tog trenutka njihova je veza samo jačala. Sve svoje slobodno vrijeme provodili su zajedno, uživajući u filmovima i međusobnom društvu. Kako su se njihovi osjećaji počeli razvijati jedno prema drugome, oklijevali su priznati ih, bojeći se da će to naštetiti njihovom divnom prijateljstvu. No, Musa je preuzeo inicijativu, a Aleksandar mu je uzvratio prvim poljupcem. Iako se bojao odbijanja, Musa je osjećao toplinu i dobrotu kako izbija iz njegove duše. “Bio je to lijep trenutak”, rekla je za RTS.

Par se suočio s brojnim preprekama koje su morali svladati kako bi bili zajedno. Pandemija Covida bila je prvi izazov koji ih je razdvojio, a Musa je tek tada shvatila da je u drugom stanju. Musa je porijeklom iz Južnoafričke Republike, ali je u Srbiju stigao prvim dostupnim letom nakon ponovne uspostave zračnog prometa. Unatoč poteškoćama, ostali su privrženi jedno drugome i od tada su nerazdvojni. Kad je Musi bila u četvrtom mjesecu trudnoće, tragično je izgubila majku. Usprkos tom bolu, majka je dala blagoslov da Musi nađe sreću s Aleksandrom. Začudo, činilo se da je ovaj gubitak još više ojačao njihovu vezu. Uvijek je fascinantno svjedočiti spajanju dviju različitih kultura, ali za nas je to bilo besprijekorno i skladno iskustvo. Lako se prilagođavamo svjetovima jedni drugih, a obje nas obitelji prihvaćaju i grle raširenih ruku, o čemu svjedoči i sam Aleksandar.

Nakon što su otkrili da njihov sin ima sklonost prema ženama različitog podrijetla, mladoženjini roditelji nisu bili iznenađeni kada se odlučio oženiti Afrikankom. Da je njihov bratić Aleksandar konačno pronašao svoju srodnu dušu složila se cijela obitelj, koja je raširenih ruku dočekala mladence sa stranog kontinenta. Organizovano je venčanje koje je oduševilo celu Srbiju! Mlada je zbog ljubavi prema Aleksandru prešla na pravoslavlje i pokazala interes za našu jedinstvenu tradiciju. U međuvremenu, kada Aleksandar posjeti Južnu Afriku, pokušava se integrirati u kulturu i svakodnevni život domovine svoje supruge.

S obzirom na činjenicu da je ovo vjenčanje bilo spoj dviju različitih kultura, bilo je ključno uklopiti i pomiješati različite običaje kako bi se poštivala tradicija obiju nacija na najprikladniji mogući način. Kao rezultat toga, Afrikanci su razvili naklonost prema srpskoj rakiji i kuhinji, između ostalog, i postali vješti u igranju naših tradicionalnih kola za kratko vrijeme.

Preporučujemo