Nažalost, bilo je više slučajeva napada očnjaka na ljude, sa strašnim posljedicama. U malo vjerovatnom slučaju da se suočite sa sličnim okolnostima, od vitalnog je značaja znati koje radnje se mogu poduzeti da bi se osigurala nečija sigurnost. Stručnjaci za ponašanje i sigurnost pasa dali su prijedloge kako izbjeći ugrize životinja. Najvažniji faktor je ostati miran, jer očnjaci, kao i druga stvorenja, mogu osjetiti ljudski strah. Iako je možda teško ostati miran kada se suočite s agresivnim psom, bitno je suzdržati se od vikanja, mlataranja rukama ili pokušaja bijega.

Ove radnje će otkriti strah i anksioznost osobe, dajući psu direktan signal za napad. Ako pas trči prema vama, ključno je da odmah usporite. Postepeno se okrećite od psa i nastavite hodati laganim tempom dok psa držite u perifernom vidu. Da biste privukli pažnju životinje, preporučuje se da odvojite trenutak da stojite mirno i pustite ruke da se odmaraju sa strane. Gledanje direktno u oči psa moglo bi izazvati agresiju, jer životinje imaju tendenciju da doživljavaju ljude kao prijetnju i mogu napasti preventivno. Da se to ne bi dogodilo, najbolje je održavati vidljivost psa, idealno iz bočnog ugla.

Ovo će signalizirati životinji da ne predstavljate opasnost i da joj treba dozvoliti da ode bez incidenata. Ako dođe do napada, možda će biti potrebno upotrijebiti bilo koji obližnji predmet kako biste skrenuli pažnju psa. Da biste odvratili pažnju agresivnog psa, može se koristiti predmet za žvakanje kao što je cipela, boca za vodu ili ruksak. Ovo će omogućiti sporo i postojano povlačenje kako bi se izbjegle bilo kakve negativne posljedice. Da biste uspostavili kontrolu nad psom, dajte jasnu i zapovjednu direktivu.

Pogledajte psa sa blago okrenutim očima i uputite životinju da ode. Ključni aspekt je prenijeti samopouzdanje i dominaciju tonom glasa, bez pribjegavanja vikanju ili prijetnjama. U kontroli pasa, pokazalo se da komande poput “Ne!” i “Nazad!” može biti prilično efikasan ako se komunicira tonom koji prenosi sigurnost. Ove naredbe mogu uspostaviti vaš autoritet nad psom, pokrećući reakciju straha koja će uzrokovati da se pas udalji od vas. Naravno, ako Vas na kraju pas ujede, obavezno se trebate obratiti doktoru kako biste sanirali moguće posljedice.

Preporučujemo