Svečani događaji mogli su se proslaviti bez domaće bajadere, vrste slastice, prije više od trideset godina. Ona je idealna sada u vrijeme slava i praznika  alako se pravi. Možda je vrijedno ponovno se vratiti na ovu tradiciju, pogotovo ako imate problema s konzumacijom kolača koji sadrže mlijeko. Ova slatka poslastica ne sadrži mlijeko i mliječne proizvode, pod uvjetom da ste kupili kekse koji ne sadrže mlijeko. Budite oprezni, jer konvencionalni “petit” keksi obično sadrže mlijeko.

Kako biste napravili zdraviji izbor, razmislite o prelaskusa margarina  na nerafinirane masti kao što je kokosovo ulje. Jedan od najprivlačnijih aspekata ovog recepta je to što je desert najbolji nakon dan ili dva odmora, što ga čini idealnim za događaje na kojima se kolači moraju pripremiti unaprijed. Neće izgubiti vlagu niti se pokvariti, a dapače, s vremenom može postati još ukusniji. Šećerni sirup korišten u receptu služi kao prirodni konzervans, omogućujući mu da se čuva do dva tjedna bez gubitka kvalitete. Dok se tradicionalne bajadere obično prave od badema, a mnoge od prethodno omiljenih domaćih varijanti oslanjaju se na orahe, recept predstavljen u nastavku uključuje pržene lješnjake. Čini se da je ovaj jedinstveni zaokret u klasičnom receptu obećavajuća inovacija i nestrpljivi smo da eksperimentiramo s njim što je prije moguće. Možete se prepustiti slasnoj poslastici domaće bajadere koja je prožeta bogatim okusom lješnjaka.

Sastojci:

Potrebna težina lješnjaka je točno 200 grama.
Ukupna količina keksa u pitanju je dvjesto grama.
Precizna količina potrebnog šećera je 200 grama.
Recept predviđa točno 200 grama čokolade za kuhanje.
Navedena količina margarina je 100 grama.
Potrebna količina vode je točno 150 mililitara.
Potrebne su dvije žlice ulja.

priprema:

Lješnjake najprije treba tostirati u tavi bez ulja ili u pećnici. Nakon tostiranja ostavite ih da se ohlade prije nego što ih sameljete. Kako biste poboljšali okus i cjelokupnu prezentaciju kolača, preporuča se ukloniti smeđu koru s lješnjaka. Kad se orasi ohlade, sameljite ih do željene gustoće. Kekse usitnite dok ne budu fino samljeveni. Počnite grijati mješavinu šećera, vode i margarina dok se margarin potpuno ne otopi. Zatim dodajte 100 g čokolade koju ste prethodno izlomili na sitne kockice i sve dobro promiješajte.Smjesu dobro promiješajte prije nego je prebacite u kalup srednje veličine obložen papirom za pečenje. Čvrsto pritisnite kako biste osigurali ravnu površinu. Nakon što otopite preostalu čokoladu s uljem, kuhajte je na pari i prelijte preko kolača. Važno je pričekati da se torta ohladi i stegne prije rezanja.

Preporučujemo