Svekrva Anka podijelila je svoj očaj zbog nevjerovanja svoje snahe u Boga i otkrila zapanjujuće detalje. Anka je izrazila svoju frustraciju zbog nezainteresiranosti svoje snahe za vjeru i odbijanja svećenika da uđe u njihov stan. Ovo za Anku predstavlja značajan problem, ne samo zbog njezinih čvrstih uvjerenja, već i zbog blisko povezane zajednice u kojoj žive. Živeći u malom gradu u kojem se svi poznaju, Anka smatra da je poseban izazov to što njezina snaha- zakon njezinog sina udaljava od vjere u kojoj je odgojen. Zbog toga je njihova obitelj postala tema ogovaranja u selu, i to ne bez opravdanja. Anka od sramote ne želi da izađe iz kuće jer je svi ogovaraju.

 

izrazila je nezadovoljstvo ženidbom svog sina sa ženom koja potječe iz obitelji koja nikada nije svim srcem prigrlila nauk svete  Crkve niti primila Isusa u svoj život. Nevjesta je odgajana u ateističkom okruženju gdje se važnost štovanja Boga smatrala nepotrebnom. Brzo rješenje situacije bilo je olakšano činjenicom da snaha nije bila podvrgnuta krštenju. Anka je izrazila zahvalnost popu na strpljenju i razumijevanju, priznajući izazove s kojima se suočavao u ophođenju sa snahom. Ipak, snahin nepoštivan stav prema vjeri ostao je nepromijenjen, što je Anku zaprepastilo. Nesretna svekrva Anka ovakvo je ponašanje pripisala utjecaju snahine majke nevjernice, za koju je tvrdila da je nevjerojatno slična njezinoj snahi.

 

“I tu nailazimo na pravu dilemu”, nastavlja ona. “Božić mi postaje posebno stresno vrijeme zbog tradicije da svećenik posjećuje i blagoslivlja obitelji. Naš životni raspored dodatno komplicira stvari. Suprug i ja izgradili smo kuću na katove. Na prvom katu sin i kćer – stanuju u svom određenom prostoru, dok smo suprug i ja u prizemlju. Nažalost, prošle godine, kada je svećenik došao, odlučio je pokucati mojoj snahi na vrata. Međutim, umjesto da otvori, ona je samo provirila da vide tko je tu i odmah pojačali glazbu. Da je sramota bila veća, naše vanjsko stubište omogućilo je susjedima da kroz svoje zavjese svjedoče ovoj muci”, otkriva Anka.

 

Prema njezinim riječima, svećenik ju je uvjeravao da je njegova dužnost intervenirati, objasnivši joj da je njezina snaha nije primila sakrament krštenja i da se ne treba sramiti zbog svojih izbora. Ipak, za nju je ovo izazovna situacija jer je za svoju obitelj zamislila drugačiji put.

Preporučujemo