Emira Kusturica je poznata ličnost u filmskoj industriji i mnogi ga visoko cijene. Neki ga doduše smatraju prilično kontroverznim ali to je i odlika umjetnika. Zahvaljujući njegovom uticaju, mnogi poznati glumci su imali priliku da posete i uživaju u lepotama Mokre Gore u Srbiji. Uprkos zauzetosti, cenjeni reditelj najviše voli da provodi vreme sa porodicom u mirnom zapadnom delu zemlje.

 

Kusturica je zajedno sa suprugom Majom koja je producentkinja, dobio dvoje djece, sina Stribora i kćerku Dunju. Stribor nije samo talentovan muzičar, već ima i strast prema glumi. Čini se da je čak i njegova mlađa sestra naslijedila porodične umjetničke gene. Godine 1986. Dunja je rođena u Sarajevu. Bilo je to godinu dana nakon izlaska filma “Otac na službenom putu”, koji je njenom ocu donio prvu nagradu Zlatne palme u Cannesu.

Značajan dio svog života provela je u Francuskoj zajedno sa roditeljima, gdje je stekla napredno obrazovanje. Konkretno, pohađala je cijenjenu Sorbonu i fokusirala svoje studije na historiju umjetnosti. Nakon toga je stekla diplomu dramaturgije. Trenutno, njena uloga podrazumijeva da bude kustos cijenjenog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf. Većina filmova koje je moj otac donosio kući bili su sa njegovih putovanja. Naš dom u Normandiji bio je prepun VHS kaseta i knjiga. Emir, moj otac, nije bio od onih koji primenjuju stroga pravila – poverila jeona u jednom intervjuu.

Dunja je visoko obrazovana mlada žena i uvjeren sam da će u budućnosti postići velike stvari. Jednostavno je pitanje vremena kada će ona iskoristiti svoju intuiciju i talente i otkriti medij kroz koji će izraziti svoje ideje. Ovo je o svojoj kćerki rekao sam Emir. Dunja je bila veoma priznat profesionalac u svojoj oblasti, koja je zaokupila ne samo medije i javnost zbog svog oca nego i zbog druženja sa knezom Aleksandrom III Karađorđevićem. Nazvana srpskim ekvivalentom Kejt Midlton i upoređena sa kraljicom Marijom Karađorđević, njena priča se završila na manje nego slavan način. Par je svoju bvezu raskinuo i svako je otišao svojim putem.

Preporučujemo