Oni koji su podnijeli tjeskobu gubitka voljenih, sredstava za život i imetka, nalazeći se napušteni na nemilosrdnim ulicama, posjeduju duboko razumijevanje unaprijed određenih životnih putanja. Sve je veći broj beskućnika i u našoj regiji dok je u razvijenim zemljama to već odavno veliki problem. Nažalost, Nikola Vranić, nekad izniman baletan, sada se našao u nesretnoj situaciji beskućnika.

 

Nikola već tri i pol godine obitava na ulicama svog rodnog grada Beograda. Noći bira kraj ulaza, a za ugodnih dana utjehu pronalazi na klupama u parku. Nažalost, Nikola se nalazi u teškoj situaciji beskućništva.  Nikola je s Explozivom podijelio sjećanja na svoje prijašnje postojanje, prepričavajući slučajeve u kojima je uzastopce izdržao bez hrane. Od prosinca 2017. našao sam se bez doma, živim na ulici. Prije toga moj je život bio ispunjen lakoćom i stabilnošću. Imao sam privilegiju odrastati sa svim zadovoljenim potrebama. Za jedan od mojih rođendana, moja teta, koja je živjela u Švicarskoj, velikodušno mi je poklonila dva kofera prepuna odjeće.

Unutar sadržaja nalazio se zadivljujući asortiman izvrsnih predmeta, pretežno u nijansama tamnoplave, svijetloplave i bijele. Moguće je da je u tom razdoblju zaiskrila moja strast prema modi. Ono što je sada ostalo je kolekcija cijenjene odjeće, koja uključuje razne jakne, košulje i hlače. Kao baletanu, ove stvari za mene imaju sentimentalno značenje. Iako izgledom ne podsjeća na beskućnika, Nikola Vranić nalazi se u istim nesretnim okolnostima kao i oni koji to jesu. Svoje stvari čuvam u dvije različite kemijske čistionice, kojima sam ih povjerio da ih čuvaju u njihovom skladištu dok ih ne uspijem preuzeti. U razdoblju od trideset godina Nikola se posvetio bavljenju baletom, pokazujući svoje iznimne sposobnosti na brojnim pozornicama. Ipak, dogodila se duboka i srceparajuća obiteljska nesreća koja je zauvijek promijenila putanju njegova života. Usred premijere, moj je život održavao stanje udobnosti sa stalnim dotokom prihoda. Posjeti i dnevnice bili su uobičajeni aspekt moje rutine. Kad god sam poželio sredstva za bijeg, moj otac ih je spremno osigurao. Osim toga, ako sam se ikada obratio svojoj majci za financijsku pomoć, ona ju je ljubazno pružila. To je bio stil života na koji sam se navikao, nikad nisam iskusio nikakav oblik uskraćenosti.

 

Nakon tragičnog događaja koji se dogodio u njegovoj obitelji, Nikola je ostao usamljen. Na kraju je odlučio likvidirati svoju imovinu, iscrpiti svoje financije i na kraju ostati nezaposlen. Povremena pomoć suosjećajnih pojedinaca služi mi kao jedini način financijske potpore. Moj pokušaj da prikažem pantomimu na ulici brzo je prekinut i bio sam prisiljen otići. Prolazna priroda postojanja osigurava da su promjene stalne i da ništa ne ostaje fiksno. Ulica služi kao mikrokozmos života, pružajući mnoštvo iskustava i uvida, kako dobrih tako i loših. Unatoč tome što sam na ulici naišao na ugodne i neugodne trenutke, moja želja da se otrgnem iz njegovih kandži ostaje jaka. Za mene je poseban naglasak kada stranac odvoji vrijeme da se uključi u razgovor sa mnom, rekao je. Unatoč trenutnoj situaciji, Nikola često posjećuje kazalište. Povremeno koristi dobivene resurse za kupnju ulaznice, dok ima slučajeva kada mu se omogući pristup bez ikakve naknade. Izražava svoju zahvalnost svojim prijateljima koji mu stalno pomažu nudeći posao ili pružajući novčanu pomoć.

Preporučujemo