U bivšoj Jugoslaviji nije bilo popularnije pjevačice od nje. Iako je na sceni već decenijama Brena i dalje aktivno nastupa i puni dvorane diljem regije. Proslavljena pjevačica Lepa Brena tijekom svoje karijere nailazila je na brojne izazove, suočavajući se sa životom u kojem se od malih nogu malo brinulo za njezinu dobrobit. Iako su njezine suze uglavnom potekle iz trenutaka ushićenja, nepobitna je istina da je balkanska senzacija suze lila i zbog teških okolnosti i teških susreta koji su ostavili neizbrisiv trag u njezinu srcu.

 

  • Prošlo je skoro deceniju otkako je pjevačica Lepa Brena tragično izgubila majku Ifetu. Danas bi Ifeta proslavila 91. rođendan, a razumljivo, Brena je bila svladana emocijama. Kako bi obilježila ovaj poseban dan, na svom Instagram računu podijelila je iskrenu fotografiju svoje voljene majke.

U opisu fotografije Brena je svojoj majci čestitala rođendan od srca, uz iskrenu želju za njenom prisutnošću.

Majka Lepa Brena privukla je pozornost raznih svjetskih novinskih kuća, online portala, Instagrama, pa čak i tiskanih medija.

2014. Ifetina majka je nažalost preminula u zemunskoj bolnici na dan Brenine obiteljske slave, Aranđelovdana. Sahranjena je u Bošnjačkom haremu Meraja u Brčkom.

Uprkos tome što se rijetko pojavljuje u javnosti, majka Lepe Brene o svojoj ćerki govorila bi na sljedeći način:

 

U tom trenutku, Ifeta je izjavila: “Iako je možete zvati Brena, ja je osobno poznajem kao Fahretica. Ovo ime ima poseban značaj jer je posveta mojoj sestri, a ona je naslijedila svoj izvanredan talent iz naše zajedničke loze, prateći natrag do naše majke.

Lepa Brena doživjela je nesretnu slučajnost da joj je na rođendan preminuo član obitelji, točnije otac Abid 2010. godine. Otac, koji je odigrao značajnu ulogu u njezinu životu, bio joj je stup oslonca, pa je njegov gubitak za pjevačicu bio posebno poražavajući.

Pjevačica je otvoreno priznala da su joj roditelji najveća podrška, rado se prisjećajući dana koje je s njima provela u rodnom Brčkom.

U raznim intervjuima za medije, Brena je više puta izrazila svoju duboku čežnju za majkom i značajan utjecaj koji je majka imala na njezin život.

 

Brena je jednom ispričala da je hijerarhija u kojoj je odrasla pridavala veliku važnost štovanju očinske figure. Međutim, priznala je da njezina majka posjeduje istančan intelekt i da su često razgovarale. Njezina je majka dosljedno naglašavala vrijednost inteligencije i upozoravala da se ne smije ponašati glupo.

  • Prisjećajući se svog odrastanja, pjevačica se rado prisjeća vrijednih vještina koje joj je majka prenijela – kuhanja, izrade zimnice, pletenja, šivanja, pa čak i oslikavanja zidova i vezenja Vilerovih goblena. Svaki je dan započinjao ugodnim mirisom kave i ukusnim doručkom.

Dok je često bila okružena dječacima, oni bi se upuštali u živahne igre skrivača, limuna i naranče te se upuštali u pustolovna plivanja rijeke Save. Ovo dragocjeno poglavlje njezina života bilo je usredotočeno na njezine roditelje i njihovu obiteljsku kuću u Brčkom.

Biografija:

Lepa Brena, čije je pravo ime Fahreta Jahić Živojinović, nevjerojatno je poznata pjevačica iz Jugoslavije. Rođena 20. listopada 1960. godine u Tuzli, svoje formativne godine provela je u Brčkom. Njeni roditelji Abid i Ifeta pružili su joj skromno i bezbrižno odrastanje. Uz sestru Faketu i brata Faruka, Brena je pohađala OŠ “Zaim Mušanović”, gdje je bila odlična i proglašena je učenicom generacije.

Također je uspjela u košarci, koristeći svoju impresivnu visinu od 180 cm. Trenirajući u klubu “Interplet” u Brčkom, profesor tjelesnog Vlade Bajera joj je od milja dao nadimak Brena. Kao sedamnaestogodišnjakinja sudjelovala je u srednjoškolskom natjecanju „Mladi graditelji“.

Izvodeći pjesmu pokojnog pjevača Kemala Montena “Sviraj još prijatelju” osvojila je prvo mjesto i počela nastupati s bendom Yudexi na raznim plesnjacima i natjecanjima. Brena je vrlo brzo krenula u solo karijeru, učeći strane pjesme kako bi udovoljila zahtjevima publike, ali i dalje njegujući svoje korijene pjevajući sevdalinke kod kuće.

  • Ne baš sklona romantici, otkrila je da ju je iskreno privukao prvi dečko, koji je igrom slučaja bio 5,6 godina stariji od nje. Međutim, njihova veza nije napredovala. Godine 1979. odlučila se preseliti u Beograd i upisati studij turizma na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Nažalost, financijski napor za Abidova oca, koji je radio kao medicinski tehničar i svojim skromnim primanjima uzdržavao cijelu obitelj, pokazao se prevelikim teretom. Zbog toga je Brena bila primorana napustiti studij i vratiti se u Brčko. Ipak, ustrajala je u svojim pjevačkim nastojanjima, te je svojim nastupima na raznim skupovima stekla reputaciju “mlade pjevačice rocka”.

Preporučujemo