Sve je veći manjak visokokvalificiranih obrtnika, uključujući vodoinstalatere, električare, ličioce, keramičare, bravare i drvoprerađivače, za kojima je trenutačno velika potražnja i koji se suočavaju s velikim opterećenjem. Kao rezultat toga, ovi stručnjaci sada imaju mogućnost postavljati vlastite odredbe i uvjete. Naši čitatelji, zajedno s drugim pojedincima, dali su izvještaje iz prve ruke koji potvrđuju sve veće poteškoće u pronalaženju stručnjaka ovog kalibra na današnjem tržištu. Vjerovatno ste se i sami u to uvjerili ako vam je zatrebao majstor za popravke. Osim toga, primjetan je porast potražnje za popravcima i obnovama.

Profesionalni stručnjaci u Srbiji nedavno su primijenili novi pristup svojoj strukturi cijena, koji uključuje naplatu putnih troškova i procjenu problema uz njihove redovne naknade. Zanimljivo je da čak i ako kupac odluči ne nastaviti s popravkom nakon što primi procjenu cijene, trgovac i dalje ima ovlasti zatražiti plaćanje za njegovo putovanje i procjenu. Kroz dosadašnje susrete pokazalo se da ovi stručnjaci ne počinju nikakav posao bez minimalne naknade od 6.000 dinara. Prema savjetu stručnjaka, čak i mala prepreka na našem putu ima svoju cijenu, ali ne zahtijeva nužno svladavanje okomite prepreke. U razgovoru za Blic stručnjak objašnjava da sam čin umrtvljivanja može koštati od 6.000 do 8.000 dinara. Sada je uobičajenije da klijenti cijene vrijeme i resurse koje troše majstori koji putuju na lokaciju kako bi procijenili nedostatke, što situaciju čini donekle razumnom. No, ova “usluga” ima pozamašnu cijenu od 2.500 dinara.

Ako se nađete u nesretnoj situaciji da trebate popraviti kućanske aparate, poput perilice rublja ili štednjaka, možda će vas frustrirati saznanje da će vam serviser naplatiti 2.500 dinara. Ova naknada uključuje trošak njihovog dolaska i predračun, ali će se naplatiti odvojeno od konačne cijene usluge. Međutim, ima dobrih vijesti. Nedavna izmjena Zakona o zaštiti potrošača donijela je važnu promjenu u naknadama koje naplaćuju majstori. Novi zakon sada regulira cijene usluga raznih obrtnika, uključujući vodoinstalatera, keramičara, vizažista, zidara, kozmetičara, frizera, mehaničara i drugih. Te će se cijene sada određivati ​​na temelju “budget” sustava. Zanatlije će uskoro imati obavezu da obaveste kupce i dobiju pismenu saglasnost ako cena njihovih usluga prelazi 5.000 dinara. Nije rijetkost mjesečna primanja od 2000 eura, pogotovo u glavnom gradu. Oni koji posvete dodatno vrijeme i trud, poput dužeg rada dnevno ili tjedno, imaju potencijal akumulirati 2000 eura u manje od mjesec dana. U prosjeku, cijena izleta u prirodu obično se kreće od 50 do 70 eura. U razgovoru ekskluzivno za Blic, proslavljeni kuhar otkriva koje su greške u kulinarstvu najčešće.

Vodoinstalateri su identificirali dvije česte pogreške koje dovode do začepljenja sudopera. Glavni uzrok začepljenja kuhinjskih odvoda je nakupljanje ulja za kuhanje i masnoće, koji se skrućuju i lijepe za unutarnje površine cijevi. Kako biste izbjegli potencijalna začepljenja ili začepljenja, preporuča se da talog od kave, rižu i chia sjemenke ne bacate u sudoper. Stručnjak savjetuje protiv ove prakse, objašnjavajući da se riža, kada se smoči, širi i stvara grudice, što dovodi do začepljenja. Osim toga, preporuča se baciti ostatke hrane u smeće prije pranja posuđa. Stručnjak je za Blic Biznis podijelio i vrijedan savjet, savjetujući da ne koristite kiseline i razne granule jer mogu očvrsnuti i začepiti cijevi.

Preporučujemo