Slijedi period proljeća kada bašta i priroda cvjetaju, a samim tim ćemo biti bogatiji plodovima voća i povrća. Svi se raduju jagodama, trešnjama, kajsijama i slično, a mi Vam donosimo jednu zanimljivu priču o tome. Sela srpske Toskane stekla su reputaciju po svojim obilnim žetvama, gde sve što se posadi daje plodove.
  • Međutim, rijetko se svjedoče o rijetkoj pojavi dvije različite vrste voća koje rastu na jednom drvetu. Kada su se ova dva mladića odvažila da sakupljaju kajsije u rodnoj Banji, koja se nalazi u blizini Aranđelovca, ostali su zatečeni čudnim prizorom. Na svoje zaprepaštenje, otkrili su šljive koje rastu na istom drvetu. Ove šljive nisu bile samo ukusne, već su bile i izuzetno sočne i impresivno velike. Đorđe Šećević je izrazio naklonost obilasku voćnjaka i ručnom branju plodova. Iskustvo mu je posebno drago, jer se njegov djed suzdržava od upotrebe bilo kakvih pesticida, dozvoljavajući da se voće odmah pojede.
Dok su se Đorđe i njegov brat Nikola bavili sakupljanjem kajsija, naišli su na izuzetan prizor – granu okićenu šljivama. Neočekivano prisustvo obe vrste voća na jednom drvetu ostavilo ih je u čudu, zbunjeni neobjašnjivim fenomenom. Izgled i kvaliteta ovih plodova bili su zaista izvanredni, ostavljajući trajni utisak na njih. Braća su zapanjila svoju baku otkrivši da šljive i kajsije potiču sa istog drveta, u što joj je teško povjerovati dok se nije uvjerila u to iz prve ruke.
Dušica priča o neočekivanom otkriću koje su njeni unuci došli dok su brali kajsije sa bujnih stabala kajsije njenog muža. Među bogatom berbom kajsije, jedna šljiva je prošla nezapaženo. U početku misleći da je u pitanju zaigrana šala, Dušica je otpratila unuke do drveta i začudila se kada je sa strane videla granu okićenu šljivama. Ova neobična pojava, prva na imanju porodice Šećević, može se objasniti postupkom kalemljenja.
Iako rijetko, nauka nudi objašnjenje za ovaj fenomen, bacajući svjetlo na iznenađujuću koegzistenciju različitih plodova na jednom drvetu. Fenomen kalemljenja omogućava kombinaciju različitih voćnih vrsta na podlozi, kao što su šljiva i kajsija na podlozi generica, ili trešnja i trešnja na podlozi divlje trešnje. To može rezultirati slučajnim ili namjernim stvaranjem drveta koje ima više vrsta voća.
Fascinantno je posmatrati, na primer, jedno drvo sa jednom sortom višnje i dve sorte trešnje, ili dve sorte šljive i dve sorte kajsije. Profesor Ivan Glišić sa Poljoprivrednog fakulteta u Čačku objašnjava da je na svom imanju sproveo eksperiment i nakalemio stablo jabuke crvenim, žutim i zelenim jabukama različitih sorti.
  • Međutim, važno je napomenuti da su takvi primjeri izvodljivi samo kao hobisti i nemaju komercijalni značaj u domeni uzgoja voća. Verko Kačarević, poznati vinčanski stolar, ističe pojavu sličnih situacija u oblasti voćarstva, posebno kada je reč o kajsiji. Za suzbijanje ove bolesti savjetuje se korištenje posredničke metode pri podizanju novih zasada kajsije.
Ovo uključuje kalemljenje šljive, tipično sorte Stanley ili Čačanska beauty, na generično drvo. Nakon toga, kajsija se cijepi na sadnicu šljive, koja se potom cijepi na stablo na visini od 70 do 90 centimetara iznad zemlje. Ovaj proces kalemljenja se obično izvodi u mjesecu avgustu. Verko zaključuje da se u procesu kalemljenja četiri pupa kajsije pažljivo pozicioniraju tako da nastaju plećaste grane.
Korijen se sastoji od generika, stabljika se sastoji od šljive, a krošnju čini kajsija. Povremeno, od četiri kalemljena pupoljka kajsije, jedan ili dva mogu ispasti šljive. U takvim slučajevima, uzgajivači bi ih trebali ukloniti, ali oni često oklijevaju, dopuštajući im da ostanu kao zadivljujući prizor.
Posle četvorogodišnjeg ispitivanja i eksperimentisanja, Institut za voćarstvo u Čačku uspešno je razvio novu vrstu šljive „lana“ za komercijalne svrhe. Ovaj napredak postignut je ukrštanjem dvije različite sorte šljive, a to su “California blue” i “rut gerstetter”.
Preporučujemo