Ketlin Folbig, nekada označena kao najgori serijski ubica Australije zbog sumnji da je ubila svoje četiri dece, doživjela je iznenađujući preokret nakon dvije decenije provedenih iza rešetaka. Iako su sve optužbe bile usmjerene ka njoj, nedavna istraga navela je naučnike da ponovno razmotre slučaj i utvrde da su smrti dece možda bile posledica retkih genetskih faktora.

Uprkos snažnim tvrdnjama o njenoj nevinosti, Ketlin je prvobitno osuđena pod pretpostavkom da je ugušila svoje sinove Kejleba i Patrika, kao i ćerke Saru i Loru. Iako nikada nisu pronađeni direktni dokazi o ovim zločinima, njen lični dnevnik, koji je otkrio suprug, sugerisao je na njenu krivicu.

Uhapšena je 2001. i osuđena na 40 godina zatvora s mogućnošću neuslovnog otpusta nakon 30 godina. Međutim, naučna istraživanja su pokazala da su smrti dece možda bile prirodne. Nakon peticije potpisane od strane 90 naučnika i medicinskih stručnjaka, guverner Novog Južnog Velsa pomilovao je Ketlin Folbig. Ona je oslobođena 5. juna 2023. i izrazila je zahvalnost svojim prijateljima koji su podržavali kampanju za njeno oslobađanje. Ovaj slučaj je označen kao jedna od najvećih grešaka australijskog pravosudnog sistema. Ketlin sada razmatra mogućnost podizanja tužbe protiv vlade za milionsku odštetu zbog godina provedenih nevino iza rešetaka.

Ketlin Folbig nije imala lak život od detinjstva. Njen biološki otac ubio je njenu majku kada je Ketlin imala samo 18 meseci. Odrasla je u hraniteljskim porodicama i dečjim domovima pre nego što se nastanila kod usvojiteljske porodice. Iako se suočavala sa brojnim tragedijama, Ketlin se, nakon razvoda od supruga 2000. godine, borila da dokaže svoju nevinost i povrati slobodu.

Preporučujemo