I nakon više od desetljeća od smrti  Božen Žumbor, njezino postojanje ostaje obavijeno velom enigme. Podrijetlom iz Koprivnice, Hrvatska, svoje prve godine provela je pod brigom bake. Međutim, u dobi od 12 godina odlučila se preseliti u Nizozemsku i pridružiti se roditeljima u njihovom novom domu. Nakon završene Više kozmetičke škole, 1982. godine vraća se u Srbiju, gdje se posvećuje pružanju pomoći. Od tog trenutka nadalje, Srbija ju je sve više privlačila, što je navelo Božen na česte uzvratne posjete.

Usred nepovoljnih okolnosti, uključujući izbijanje rata u Jugoslaviji, uvođenje sankcija i divlja inflacija, Božen Žumbor neustrašivo je 1991. u Beogradu osnovala svoju tvrtku “Božen kozmetiks”. Ne pokolebana pred izazovima, ustrajala je i postupno proširila je liniju kozmetičkih proizvoda koja se danas može pohvaliti s više od 80 različitih ponuda na bazi algi i ljekovitog bilja. Svakim korakom otvarala je nove dućane i neumorno putovala između Beograda i Rotterdama, naposljetku se nametnuvši kao istaknuta osoba u domaćoj industriji kozmetike, algeologije i dijetetike. Bozen je bila poznata po svom velikom bogatstvu i angažmanu u kozmetičkoj industriji. Tijekom ratnog sukoba, bila je naširoko poznata kao velikodušna podrška ljudima u Srbiji. No, mišljenja o Bozenunisu bila univerzalno pozitivna. Zajednica je bila oštro podijeljena, a suočila se i s optužbama za utaju poreza.

Marinko Rokvić je prije braka sa Slavicom bio u ljubavnoj vezi s Božen Žumbor i kako mnogi misle on joj je bio životna ljubav i razlog zbog kojeg se nikada nije udala. Ljubav između Marinka Rokvića i Božen Žumbor bila je tolikih razmjera da su mnogi pojedinci s nestrpljenjem iščekivali transformaciju njihove veze u svetu bračnu zajednicu. Prema pouzdanom izvoru, Marinko se susreo s Bozenom dok je pjevao u jednom baru u Rotterdamu. Bozen je potjecala iz dobrostojećeg društva jer su joj roditelji bili vlasnici uspješne kafane  Iako je Marinko javno odbacio sve romantične osjećaje prema njoj, bilo je vidljivo da onagaji iskrenu ljubav prema njemu.

 

Njihova je veza potrajala otprilike dvije godine, tijekom kojih joj je Marinko dao svečani zavjet da će je oženiti. Raskid njihove veze šokirao je zajednicu, ostavljajući lokalnu javnost zatečenom. Posljedice razlaza Božena i Marinke potaknule su mnoštvo priča koje će naposljetku ukaljati njegov ugled. Šuška se da je njihovoj ljubavnoj vezi došao kraj kada joj je pjevač prijevarom uzeo 100.000 maraka. Oni koji se bave domaćom estradomsvjesni su ove veze, ali nitko nije bio voljan o tome otvoreno razgovarati. Navodno ju je Marinko obavijestio da je našao i  rezidenciju pogodnu za njihov zajednički život. Bozen mu je povjerila sredstva za početnu uplatu, ali je nakon toga prekinuo svaku komunikaciju s njom.

Preporučujemo