Usnija Redžepova, poznata pjevačica s ovih prostora, bila je istaknuta ličnost fascinatnog  glasa i izuzetne fizičke privlačnosti. Nakon dugotrajne i mukotrpne borbe s nemilosrdnom bolešću, otišla je s ovoga svijeta 1. listopada 2015. Posljednji trenuci njezina života bili su obilježeni mučnom agonijom koja se pokazala nepodnošljivom. Unatoč golemim patnjama koje je podnijela, ustrajala je u održavanju vedrog raspoloženja do posljednjeg daha.

 

Od početka do kraja, njezine pjesme su osvojile publiku, zasluživši njihovo obožavanje. Vršnjaci su je jako cijenili, a voljenom je suprugu bila privržena tijekom cijelog svog postojanja. Vječno spokojnog držanja, odisala je ljubaznošću, neprestano se smiješila i pažljivo se brinula za one u svojoj prisutnosti. Ona je utjelovila ideju da je život naklonjen onima koji ga prigrle cijelim srcem. Život joj se preokrenuo u 65. godini života. Zbog komplikacija na srcu našla se hitno prevezena u Urgentni centar u Beogradu 20. rujna 2012. Opsežnim liječničkim pregledima utvrđena je potreba za operacijom, koja je rezultirala ugradnjom dva stenta. Nije ni znala da je to označilo početak njezina neizbježnog pada.

 

Godine 2005. iznenadna suprugova smrt zadala joj je značajan udarac od kojeg se nikada nije uspjela u potpunosti oporaviti, što je u konačnici dovelo do teškog zdravstvenog stanja. U početku se činilo da je primjena konvencionalnih tretmana kao što su citostatici i zračenje dala pozitivne rezultate. Usnija je izrazila osjećaj poboljšanja i nada se povratku na pozornicu kako bi pokazala svoj pjevački talent. Kovali su se planovi za intervju i fotografiranje, no tek jednom joj se zdravstveno stanje malo popravilo. Međutim, njezino se stanje brzo pogoršalo, što ju je vratilo u krevet. Dok je boravila u Skoplju, pomagali su joj brat i šogorica. Strpljivo smo čekali bolje vremenske uvjete jer je trebala izdržati put do Beograda na novu terapiju. Nažalost, kako je stiglo proljeće, prognoze su bile daleko od ohrabrujućih.

Na Usnijinom posljednjem ispraćaju skoro niko o dnjenih kolega nije bio prisutan a upadalo je u oči izostanak oproštajnih govora i bilo kakvih posljednjih riječi rastanka. Žena koja je za života mnogima pomogla otišla je sa ovog svijeta skoro sama. Posljednjem, skromnom i mirnom ispraćaju nazočili su Reško, njen najdraži brat Emir, snaha, rodbina iz Skoplja, kao i renomirani pjevači Esma Redžepova i Vasko Jankovs.

Preporučujemo