Warren Buffett, vrlo uspješan investitor, sastavio je popis od 12 troškova na koje ljudi obično bacaju novac, što ih dovodi do financijskih poteškoća. Tvrdi da rješavanjem ovih financijskih zamki pojedinci mogu poboljšati donošenje odluka i optimizirati svoju zaradu. Ako želite da pokušate da uštedite i stvorite određeni kapital vrijedilo bi poslušati njegove savjete.

 

Ne obaziru se na rast i usavršavanje sebe

Njegovo stajalište je da je najvrjednija investicija koju čovjek može napraviti u sebe. Poboljšanje vještina i obrazovanja ima potencijal povećati nečiju sposobnost zarađivanja, a stjecanje znanja i sposobnosti predstavlja oblik bogatstva koji je otporan na konfiskaciju.

Ovisnost o kreditnim karticama

Iako kreditne kartice mogu imati svoje prednosti, potencijalni nedostaci pretjeranih kamata često nadmašuju sve prednosti koje mogu ponuditi. Warren Buffett predlaže smanjenje korištenja kreditnih kartica kako bi se izbjeglo gomilanje dugova.

Istraživanje lokalnog noćnog života

Troškovi povezani s društvenim aktivnostima, kao što su izlasci u barove i konzumiranje alkoholnih pića, mogu biti prilično veliki. Međutim, odabir jeftinijih alternativa, kao što je organiziranje skupova kod kuće, može uvelike pridonijeti uštedama.

 

Kupnja najsuvremenijih tehnoloških dostignuća.

Iako bi moglo biti primamljivo nabaviti najnovije gadgete, Warren Buffett savjetuje da se držite modela iz prethodne godine, jer je jednako učinkovit. Buffett daje prednost funkcionalnosti nad blještavom tehnologijom i naglašava potrebu za procjenom da li najnovije nadogradnje uistinu pružaju vrijednost za svoju cijenu.

Pretjerano uživanje u kupnji odjeće

Kao i mnogi drugi milijarderi, Buffett preferira minimalistički pristup kada je u pitanju odijevanje. Odabir bezvremenske, dugotrajne odjeće umjesto ekstravagantnih etiketa može dovesti do značajnog smanjenja troškova.

Kupnja potpuno novih vozila

Brzi pad vrijednosti automobila dobro je poznata činjenica. Buffett savjetuje pojedincima da se odluče za rabljena vozila i održavaju ih sve dok ostanu pouzdani, umjesto da ulažu u potpuno nove modele.

 

Neiskorištena uplata za članstvo u teretani

Dok se Buffet zalaže za ostanak aktivan, upozorava na uobičajenu pojavu pojedinaca koji plaćaju članstvo u teretani, ali ga ne koriste. On naglašava da jeftine ili besplatne rutine vježbanja, kada se dosljedno slijede, mogu polučiti jednako dobre rezultate.

Usluge pretplate koje nisu bitne

Ako netko nije na oprezu, usluge pretplate mogu dovesti do financijske štete. Buffett preporučuje dosljednu procjenu vrijednosti svake pretplate i ukidanje onih koje ne donose nikakve prednosti.

Pretjerano oslanjanje na proizvode za njegu kože

Prema njegovoj tvrdnji, mnoštvo pojedinaca sudjeluje u pretjeranoj upotrebi ili nepotrebnom trošenju kada su u pitanju proizvodi za njegu kože. Međutim, otkrivanje jednostavnog i učinkovitog režima može rezultirati i novčanim uštedama i zdravijom kožom.

 

Česte večeri provedene izvan kuće

Iako je važno uključiti se u društvene aktivnosti, česti izlasci mogu biti prilično skupi. Odabirom ekonomičnijih opcija kao što su pripremanje obroka kod kuće i filmske večeri možete uvelike smanjiti troškove.

Kockanje

Iako se može činiti da privlačnost kockanja nudi brzi put do bogatstva, Buffett naglašava važnost razumijevanja vjerojatnosti uspjeha. Ovakav način razmišljanja potiče pojedince da daju prednost financijskim izborima koji podržavaju njihovu dugoročnu akumulaciju bogatstva, umjesto da podlegnu kratkotrajnom uzbuđenju.

Pušenje

Osim zdravstvenih implikacija, pušenje može biti i skupa navika. Prestanak ovakvog ponašanja mogao bi dovesti do značajnog povećanja vaših osobnih troškova.

Preporučujemo