Dijana Perić i Vladimir Lerman, zaposleni na benzinskoj pumpi u Apatinu, služe kao svetli primeri da su vrednosti integriteta i poštovanja i dalje prisutne u našem društvu. Tokom nedavne smjene, dvojac je otkrio novčanik u kojem se nalazila znatna suma novca. Intrigantnom istragom uspjeli su locirati zakonitu vlasnicu i vratiti joj novčanik sa svim netaknutim sadržajem.

Predmetni događaj dogodio se prije tačno deset dana, u popodnevnoj smjeni u kojoj su oba ova mlada lica radila. Iz džipa beogradskih tablica iskrcali su se muškarac poodmaklih godina i mlada žena, za koju se ispostavilo da je njegova biološka ćerka. Dok je ćerka koristila toalet, on se raspitivao za put do groblja, jer su bili na putu na sahranu. Mi smo mu pružili pomoć i oni su nakon toga otišli. Ubrzo nakon toga, jedan od naših kolega je primetio novčanik u kupatilu. Uzimajući ga, otkrili smo mnoštvo stvari u njemu – pored raznih dokumenata i kartica, bila je i pozamašna suma novca u evrima i dinarima. Iako to nismo računali, pravi vlasnik nas je kasnije obavestio da je ukupan iznos preko 100.000 dinara“, prepričava Dijana.

Nakon što su u novčaniku pronašli pasoš, osobe koje su ga pronašle odmah su ga prijavile nadležnima. Na upit za vlasnika novčanika, obaviješteni su da je osoba prisustvovala sahrani. Policija je potom kontaktirala cvjećarnicu koja se nalazila u neposrednoj blizini groblja, gdje je radnica po imenu Rada brzo ponudila pomoć u potrazi. Rada je na kraju locirala ranije spomenuti džip na parkingu i strpljivo čekala da se završi pogreb. Kada su vlasnik džipa i njegova ćerka izašli, Rada im je prišla i pitala ćerku gde joj je novčanik. Ćerka je nonšalantno odgovorila da je u autu. Rada je sa osmehom predložila da stanu na benzinskoj pumpi kako bi se uverili, što je Vladimir dodao na priču svog kolege.

Za nekoliko minuta, Beograđani su se vratili na pumpu za gorivo. Poklanjajući novčanik ženi, bila je vidno zatečena. Dalje nam je otkrila da je novac unutra bio namijenjen ratu kredita i da nije sigurna šta bi uradila da njen novčanik nije pronađen i vraćen. Žena je izrazila svoju zahvalnost i čak nas je počastila, izražavajući zadovoljstvo što postoje pojedinci koji pokazuju takvu iskrenost. Diana je, sa osmehom, ponovila ova osećanja, potvrđujući da joj nikada nije palo na pamet da uzme ono što joj nije po pravu i da njihovi postupci treba da budu uobičajeni.

Vrijedi napomenuti da postupci Diane i Vladimira nisu uobičajeni u modernim vremenima. Zapravo, njihov gest je posebno vrijedan pažnje i zaslužuje iskrenu pohvalu.

Preporučujemo