Na našim prostorima je mnogo slavnih pjevača narodne muzike koji su izgradili svoju karijeru za vrijeme bivše socijalističke Jugoslavije. Ovi ljudi su nekad morali da svoje vokalne sposobnosti i muzički talent lijepo razviju prije nego bi postigli išta za razliku od današnjih pjevača i pjevačica koji samo lijepo izgledaju i sve šminkaju u studiju.

Jedan pjevač koji se istakao u doba Jugoslavije je Makedonac po imenu Jašar Ahmedovski. Ovaj čovjek je ostao upamćen po svojoj dugoj kosi i snažnom i emotivnom glasu, a njegova karijera je započela u Sarajevu. Njegov otac je želio da Jašar završi srednju medicinsku školu, ali je Jašar prestao pohađati nastavu nakon dva razreda.

Jašar je otišao u restoran u kom je Halid Bešlić često pjevao za visok honorar i tu se pokazao kao dobar mladi pjevač. Primjetili su ga mnogi današnji velikani, između kojih je bio i Šaban Šaulić koji mu je preporučio da ode u Beograd i tamo pjeva.

Ahmedovski je u jednom periodu svog života dijelio stan sa Mirkom Kodićem, Radetom Vučkovićem i Šabanom Šaulićem, a tražio je dupli honorar u restoranu ribe u kom je pjevao i stalno je dovodio goste koji su prepunili restoran da čuju njegove vokalne sposobnosti.

Na priloženoj slici možete vidjeti kako Jašar i njegova supruga Snežana danas izgledaju. Vidi se da se Jašar nabildao i da se on i žena drže u dobrom stanju za svoje godine. Nije dozvolio da ga životni porazi poput tragičnog gubitka brata i kolege Ipčeta Ahmedovskog sputaju da nastavi da živi svoj život i vidi se da mu je stalo da drži do sebe.

Preporučujemo