Romi su narodna skupina porijeklom iz Indije i potiču od jedne od indijskih kasti koja nije bila prihvaćena u društvu. Oni su putovali širom svijeta i možete ih naći svuda, pa i kod nas na Balkanu. Iako su neobični na mnoge načine i razlikuju se od drugih naroda u Evropi, mnogi ih ne tretiraju kako treba.

Budući da su ih svi tjerali, progonili i napadali jer su bili strani i drugačiji, oni su postali zatvoren narod čiji su običaji prilagođeni toj zatvorenošću. Danas otkrivamo priču jedne romkinje po imenu Bridget Wall iz Irske koja je romskog porijekla i na TikToku objašnjava svoje poteškoće pod nazivom bridgey_barbara.

Naime, otkrila je da je prisilno udata i da je brak dogovoren kad je imala samo šesnaest godina i da je to sve saznala kad je ušla u svoju spavaću sobu i vidjela pripremljenu vjenčanicu za nju na krevetu. Niko je nije ništa pitao i samo se morala udati za tog čovjeka kog su odabrali.

On je nju zlostavljao i ponižavao sedam godina i tek sa dvadeset i tri godine je uspjela da se razvede od njega i da sebe oslobodi zla ugovorenog braka i sada priča svoja iskustva na društvenim mrežama.

Bridget je otkrila i zašto dolazi do ugovorenih brakova u ranim godinama života kod Roma, a to je zato što Romi radi generacijskih trauma ne žele da se miješaju sa drugim narodima i vjerama, pa svoju djecu što prije udaju ili ožene za nekog odabranog partnera ili partnericu romskog porijekla što mnogima još uvijek nije shvatljivo.

Preporučujemo