Mihailo Miša Janketić, proslavljeni glumac, i njegova porodica su oduvek bili prikriveni, što je rezultiralo ograničenim saznanjima o njegovom ličnom životu. Marko Janketić, sin glumačke legende, stekao je ogromno poštovanje kao glumac u svojoj generaciji.. 

Nedavno je privukao značajnu pažnju svojim izuzetnim portretom Ise Lere Džambe u filmu “Nedelja”, koji se bavi ranim životom poznatog pjevača Džeja Ramadanovskog. Film Nedelja pobrala je brojne pohvale i komplimente, te je Janketić još jednom pokazao svoj talenat.  U svojoj sjajnoj karijeri, mlađi Janketić je ostvario mnoštvo zapaženih uloga, uključujući nastupe u renomiranim serijama kao što su “Ubice mog oca”, “Tom”, “Pevač”, “Južni vetar: Na granici”, “Ubice mog oca”. Pa” i “Močvara”. Naslijedio je ljubav i talenat za glumu od svog oca kojeg smo također imali prilike vidjet u raznim ulogama.

Imali smo zadovoljstvo da prisustvujemo njegovom talentu ne samo na platnu već i na scenama beogradskih pozorišta. Neosporno je da ovaj voljeni glumac posjeduje rijedak dar, a evidentno je da njegove kreativne sposobnosti nisu samo rezultat vrijednog rada već i proizvod njegove genetike, jer je potomak dvojice legendarnih glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag na jugoslovenskoj i srpskoj pozorišnoj sceni.

  • Iako je identitet njegovog oca nadaleko poznat zbog zajedničkog prezimena, malo tko zna da mu je majka proslavljena glumica Svjetlana Knežević. Hvaljena kao jedna od najsjajnijih mladih žena Jugoslavije i proslavljena balerina, magazin Start opisao ju je 1971. kao “oličenje elegancije”.

U kinematografiji je debitovala 1970. godine, a dobila je ogromna priznanja za ulogu u televizijskoj seriji “Strawberry Throat”. Osim toga, ostavila je neizbrisiv utisak na pozorišnoj sceni, gde je nastupala decenijama. U početnim fazama svoje profesije susrela se sa svojom srodnom dušom, Mišom Janketićem, sa kojim je stupila u brak 1972. godine.

Zajedno su podigli porodicu od četvoro dece. Marko i Milica, renomirani glumci, oličenje su njihove naklonosti. Njihova ćerka Iva Ćirić posvetila se baletu, dok je Radomir Janketić, jedini član porodice koji se ne bavi umetnošću, odabrao drugi put. Istodobno izgraditi uspješnu karijeru i ispunjenu porodicu nije uvijek bio jednostavan zadatak, kako je svojedobno istaknula Svjetlana.

Međutim, usred izazova, ona je neizmjerno ponosna na jedan poseban aspekt. „Bilo je nesumnjivo teško, posebno u našem društvu. Ipak, te poteškoće su nestale. Posjedujem izuzetnu sposobnost da se oslobodim svega što je ružno. Odlučujem se sjećati samo ljepote, a moje najveće postignuće leži u mojoj djeci i unuci“, izjavila je glumica.

Osim toga, supruga njihovog naslednika Marka oduševila je Beograđane tokom premijere filma ‘Nedelja’. Njen zadivljujući izgled je toliko izvanredan da bi je neko mogao zamijeniti za glumicu! Rođen 24. maja 1938. godine u Novom Sadu, Janketić je ušao u svet. Nažalost, njegovi roditelji, Radomir, advokat, i Milica, učiteljica, nisu mogli da dožive radost podizanja svog sina.

Kao rezultat toga, Janketić, odlučan da nadoknadi vlastito djetinjstvo, dao je sebi svečan zavjet da će, kada postane otac, ispuniti svoj dom djecom, obasipati ih očinskom naklonošću i njegovati skladan brak. Iako je rođen u Vojvodini, njegovo genetsko nasleđe imalo je značajan uticaj, što je dovelo do uvrštavanja sela Vraneš, koje se nalazi u blizini reke Ljuboviđe, u blizini Bijelog Polja (rodnog grada Janketića), u enciklopedije kao jedinog sela sa oba akademiju i pozorište.

Sadašnja generacija mladih je tokom svog odrastanja doživjela znatno nepovoljnije uslove u odnosu na moju. Shodno tome, njihovo putovanje kroz život je znatno izazovnije od mog, jer im nije bio priušten luksuz da gaje bilo kakve iluzije koje bi se na kraju razbile. Bitno je priznati da je život lišen iluzija jednostavno nezamisliv – to su bila njegova razmišljanja o vlastitom djetinjstvu.

Preporučujemo