Prof. dr. Jovan Marić, istaknuti psihijatar i seksolog, preminuo je u 82. godini života. Rođen je u Bijeljini 11. kolovoza 1941. godine, a na oca se, nažalost, nije sjećao zbog činjenice da smaknut je kao državni neprijatelj. Njegova strast prema medicini pripisivala se njegovoj sklonosti latinskom jeziku, za koji tvrdi da je utjecao na njegovu odluku. Naime, često ga se prisjeća nesretnog događaja u kojem ga je sedmomjesečni sin izbacio iz vlastitog stana.

Jovan Marić je sporni stan od 120 kvadrata u blizini Palače pravde prepisao na svog sina sa nepunih sedam mjeseci. Njegovo razmišljanje je bilo osigurati financijsku sigurnost svog sina u slučaju da mu se nešto dogodi. Marić je stan stekao kasnije u životu kroz treći brak s 32 godine mlađom psihijatricom Danijelom Tiosavljević.

Jovan Marić je na televiziji Pink molio svog sina Mateju da ga ne izbacuje iz stana. Jovan je iskazivao svoje godine i bolest, nemajući kome više da se obrati. Dodao je da neće ostati dugo, možda još godinu-dvije, nakon čega će stan pripasti Mateji.

Nepostojanje klauzule u darovnom ugovoru koja bi omogućila doživotno najam stana moj je propust. Mogućnost ovakvog ishoda bila je izvan moje mašte. Javno se putem ovih novina obraćam svom sinu s molbom da me posjeti u stanu. Boli me što je prošlo sedam godina, a da se nismo vidjeli, a nemam pojma kako on danas izgleda. Na moje zdravlje uvelike je utjecao koronavirus, zbog kojeg sam slab i u bolovima, većinu dana provodim sjedeći. Moje su godine donijele dodatne nevolje, poput raka prostate. Sine, neću biti tu još dugo, možda još godinu ili dvije, a onda će sve biti tvoje. To je poruka koju je Marić prenio Informeru u prethodnom intervjuu. Jovan Marić se ženio tri puta i iz oba braka imao po jedno dijete. Njegov posljednji brak bio je s Danijelom Tiosavljević s kojom je dobio sina Mateja.

Moj osobni život bio je obilježen velikim emocionalnim previranjima, o čemu svjedoči moja uključenost u tri braka, od kojih su svi završili razvodom. Iz svake sam zajednice dobila po jedno dijete: najstariju kćer Vojnu (47), koja je talentirana slikarica i živi u New Yorku; moja kći Joana (37), koja radi kao psihijatar u KBC ‘Dragiša Mišović’; i moj sin Matej (20). Tijekom drugog braka moja obitelj i ja živjeli smo u kući moga svekra u bogatoj četvrti Senjak, dok sam ja držao poseban stan u Novom Beogradu. Ovaj stan, koji sam dobio radom na klinici, služio mi je kao prostor za pisanje, ali moram priznati da sam ga koristio iu nečasne svrhe. Osim toga, 2001. dobio sam sina po imenu Mateja iz veze s mojom bivšom studenticom Danijelom. Kao rezultat moje uspješne karijere pisca i redatelja, imao sam financijskih sredstava da prodam svoj stan na Novom Beogradu i preselim se s Danijelom u novi stan. Unatoč tome što je stan zbog mog novčanog doprinosa glasio na moje ime, Danijela je istaknula važnost zbrinjavanja našeg sina s obzirom na moje poodmakle godine. Slijedom toga, 2002. godine, kada je naš sin imao samo sedam mjeseci, prenijela sam stan u vlasništvo na njega, ne razmišljajući o mogućnosti da ga on zlouporabi. Moja druga žena, koja je bila iz imućne obitelji, nije se protivila ovoj odluci. Nedugo nakon toga, 2003. godine, razveli smo se i službeno sam se vjenčao s Danijelom, kako je Marić ranije objasnio.

Na Medicinskom fakultetu putevi Jovana i Danijele su se ukrstili. Marić, koja je bila profesorica, predavala je na istoj ustanovi, dok je Danijela tamo studirala.

Profesor Marić je rekao da ga je pri prvom susretu očarala njezina šarmantna ljepota i osebujni stavovi koji ju izdvajaju od njezine generacije. Osjetio je trenutnu želju da uz nju ostari i zasnuje obitelj.

Preporučujemo