Došlo nam je proljeće i lijepo vrijeme a sa njim i insekti koji znaju biti i opasni po ljude. Jedan od njih je i stršljen o kojem danas govorimo. Hitna liječnička pomoć ključna je kada se radi o ubodima u području grla i vrata, jer rezultirajuće otekline mogu dovesti do poteškoća s disanjem ili potencijalno smrtonosnog gušenja.Iako ubod stršljena može biti prilično bolan, važno je napomenuti da je rijetko opasan po život, suprotno uvriježenom mišljenju. U pravilu, posljedice uključuju samo manje otekline koje traju nekoliko dana. Unatoč tome, postoje slučajevi u kojima ubod stršljena može izazvati anafilaktički šok ili alergijsku reakciju na otrov, značajno povećavajući razinu opasnosti.

 

Kada idete u prirodne sredine, preporučljivo je kloniti se područja nastanjenih stršljenima. Budite oprezni i zaštitite sve izložene dijelove tijela dok radite u vrtu. Ako nažalost osjetite ubod, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog za olakšanje.

  • Kada stršljen ubode, to obično rezultira oteklinom, crvenilom i iritirajućim osjećajem u zahvaćenom području kože. Dok se blagi ubod može povući u roku od 30 do 60 minuta, osobe s povećanom osjetljivošću na otrov mogu doživjeti opsežno oticanje u cijelom udu ili dijelu tijela gdje je došlo do uboda.

Kako bi se spriječilo širenje otrova unutar tijela, portal Krenizdravo.rtl.hr preporuča da zahvaćeni dio tijela izdignete u odnosu na ostatak tijela.

U slučaju da žalac ostane zariven u kožu, preporučljivo je upotrijebiti plosnati nož za njegovo izvlačenje. Treba izbjegavati pincete, jer imaju tendenciju gurnuti otrov dublje u tijelo, ostavljajući ubod još čvršće zabijen u kožu.

 

Hitna liječnička pomoć ključna je za pojedince koji dožive ubode u području grla i vrata, jer rezultirajuće otekline mogu dovesti do poteškoća s disanjem ili čak do gušenja.

Osobe koje su sklone alergijskim reakcijama posebno su izložene riziku kada su u pitanju otrovni ugrizi insekata poput stršljena. Ovi susreti mogu izazvati anafilaktički šok.

Postoje različiti razlozi zašto ubod stršljena može rezultirati anafilaktičkim šokom, stanjem koje može biti vrlo teško.Zbog alergije na ubode insekata, pojedinac doživljava određene nuspojave.

Zbog otekline uzrokovane ubodom, gušenje postaje rizik jer se nalazi na nezgodnom mjestu.Kada je netko nedavno doživio ubod stršljena ili ose, njegov imunološki sustav postaje preosjetljiv na alergen, što rezultira anafilaktičkom reakcijom ako se ponovno ubode.

 

U slučaju anafilaktičkog šoka ključno je odmah kontaktirati hitnu pomoć radi primjene antišok terapije. Ovu specijaliziranu terapiju moraju provoditi obučeni stručnjaci koji pažljivo procjenjuju simptome i propisuju odgovarajuće doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida za suzbijanje alergijske reakcije.

Ako se pojedinac nađe u situaciji opasnoj po život bez pristupa liječničkoj pomoći, ključno je pri ruci imati unaprijed pripremljenu injekciju adrenalina za ublažavanje eventualnih alergijskih reakcija. Ovo je osobito važno za one koji su skloni alergijskim reakcijama na ugrize insekata, poput uboda stršljena. Preporučljivo je konzultirati se s liječnikom radi dobivanja potrebne injekcije adrenalina i tableta antihistaminika kao mjere opreza.

  • Ako postoji samo slučaj redovnog oticanja i nema alergijske reakcije, preporučljivo je staviti hladne obloge na mjesto ubrizgavanja. Kao prikladan hladni predmet za tu svrhu može poslužiti metalna žlica.

U određenim slučajevima, alergijski odgovor može pokazivati ​​kašnjenje od 8 do 10 sati, naglašavajući važnost traženja liječničkog savjeta, osobito ako ste nedavno doživjeli ubod kukca.

 

Prema riječima jednog iskusnog pčelara, tegobe i upale koje nastaju nakon uboda pčele, ose ili stršljena mogu se ublažiti primjenom tableta aspirina ili andola. Da biste to postigli, jednostavno otopite jednu tabletu i primijenite je izravno na zahvaćeno područje.

Pustite da ostane na mjestu minutu prije nego što ga uklonite. Ključno je ovaj postupak izvesti odmah nakon uboda kako bi se učinkovito smanjila oteklina, ublažila bol i eventualni osjećaj svrbeža. 

Doživite li ubod stršljena ili bilo kojeg drugog kukca, ključno je ostati smiren i pribran. Ako se pojavi alergijska reakcija, hitno potražiti liječničku pomoć od iznimne je važnosti.

Preporučujemo