Nakon uhićenja dviju osoba u Subotici zbog navodne krađe mesa sa stočnog groblja i njegove prodaje, dr. Radmila Šehić izrazila je zabrinutost o opasnostima konzumiranja takvog mesa. Doktorica Šehić, specijalistica opće prakse, ističe da konzumiranje mrtvog mesa može rezultirati raznim bolestima, od kojih neke mogu trajati desetljećima. Tijekom 150-minutne emisije doktorica je istaknula koliko je važno znati što jedemo i ključnu ulogu koju meso igra u našoj prehrani. Iz iskustva rada u hitnoj pomoći, dr. Šehić je upozorila da su posljedice konzumiranja takvog mesa neizvjesne i potencijalno teške.

Iako nije imala konkretnih informacija o incidentu, istaknula je važnost edukacije javnosti o značaju mesa kao vitalnog izvora prehrane. Dr. Šehić ističe značaj mesa kao bogatog izvora proteina i esencijalnih aminokiselina. Međutim, ona napominje da se značaj mesa proteže izvan njegove nutritivne vrijednosti kao izvora vitamina B12, koji je ključan za rad živaca, aktivnost mozga i metabolizam. Iako je vitamin B12 prisutan u kvascu, meso ostaje obilniji izvor ovog vitamina.

Pojedinci koji slijede vegansku ili vegetarijansku prehranu moraju nadopuniti ovaj vitamin na alternativne načine. Što se tiče konzumacije mesa, dr. Šehić savjetuje oprez u pogledu potencijalnih rizika od zoonoza. Objašnjava da je meso ohlađeno na dva Celzijeva stupnja tijekom redovne prodaje sigurno za konzumaciju, ali je teško odrediti svježinu mesa i njegovu pripremu. Stoga, kao mjera predostrožnosti, kupci trebaju ostati oprezni i svjesni postojanja najmanje 300 zoonoza koje se mogu prenijeti sa životinja na ljude. Prva preporuka liječnika je promatranje boje mesa.

Ako je bilo koji dio mesa promijenio boju, čak i ako je to samo mali dio ili kut, to je prvi znak kvarenja. “Ako se meso već počelo kvariti, počet će se razvijati mrlje. Ako ga kupite i već je takvo, vlakna će biti ljepljiva i razdvojiti se”, upozorila je. Treći znak na koji treba obratiti pozornost je promjena mirisa. Osim toga, važno je ne zanemariti važnost pravilnog kuhanja. Prema riječima dr. Šehića, bakterije se uništavaju na temperaturama iznad 75 stepeni Celzijusa.

Preporučujemo