Klimatske  promjene se najbolje mogu vidjeti u promjeni karakteristika godišnjih doba. O trajanju nadolazeće zime i valjanosti podjele na četiri godišnja doba voditelji Pulsa Srbije pitali su klimatologa Vladimira Đurđevića. Njihov početni fokus bio je na utvrđivanju hoće li trenutna polarna zima koja pogađa sjeverni dio Europe proširiti svoj doseg i na Srbiju. Prema riječima klimatologa, djelić hladnog zraka koji dolazi sa sjevera Europe stići će do južnih krajeva. Iako bi bilo korisno imati model Zemlje za vizualizaciju distribucije zračnih masa, možemo zamisliti scenarij u kojem se maleni džep hladnog zraka odvaja i spušta prema jugu. Uz to, iznio je detaljnu prognozu vremenskih prilika u našoj zemlji za nadolazeći tjedan.

 

Sljedećih tjedan dana očekujemo blagi pad temperatura u odnosu na dosadašnje. Moguće je da ćemo imati dan s ledenim uvjetima, gdje maksimalne temperature neće prelaziti nula stupnjeva. Dodatno, na početku ovog hladnijeg razdoblja bit će i oborina. U početku je vjerojatno da će biti kiše, ali će zahlađenjem prijeći u snijeg uz slabu zaprašivanje. Točna količina snijega trenutno je neizvjesna, ali očekuje se da će biti umjerena, a ne prekomjerna. Važno je napomenuti da ovaj trend zahlađenja neće biti tako jak kao u sjevernoj Europi; doživjet ćemo samo njegovu blažu verziju, smatra Đurđević.

Osim toga, dao je informacije o očekivanim temperaturama za prvo hladno razdoblje 2024. godine. Prema riječima sagovornika Kurira, očekuje se pad temperatura do oko minus 10 stupnjeva, ovisno o regiji. Dok će u planinama biti još niže temperature, neka jutra mogu doseći minus 10 stupnjeva. Iako nije jako hladno, dobrodošla je promjena budući da smo trenutno usred zime i do sada nismo iskusili previše zimsko vrijeme. Osim toga, govorio je o čimbenicima koji su doprinijeli značajnom smanjenju žestine zime na našem području u posljednjih deset godina. Klimatske promjene, posebno globalno zatopljenje, uzrok su stalne topline koju doživljavamo i sveukupno toplijih zima s manje snijega. Prosječna temperatura planeta porasla je za nešto više od jednog stupnja u prošlom stoljeću, što je ukupno rezultiralo toplijim sezonama. Zbog toga su i zime u prosjeku postale toplije. Važno je napomenuti da se tijekom zime i dalje mogu dogoditi povremena zahlađenja u trajanju od 7-8 dana, ali ukupni trend pokazuje da su zime znatno toplije nego u prošlosti.

 

Za kraj je otkrio koliko će trajati nadolazeće zahlađenje koje počinje u ponedjeljak. Ranije je bilo tipično da ovakvo zahlađenje traje dulje vrijeme, možda mjesec dana, ili da se snijeg zadrži cijeli mjesec. No, to više neće biti tako, što znači da nas do kraja nadolazećeg tjedna očekuju znatno niže temperature. Iako još može biti jutarnjih mrazova, više nećemo izdržati pune dane intenzivne hladnoće.

Preporučujemo