Osim medicinskog liječenja, značajan broj pojedinaca okreće se tradicionalnim lijekovima kako bi riješili ovo stanje, jer zdravstveni djelatnici potvrđuju da hranjiva prehrana i zdraviji način života mogu utjecati na regulaciju krvnog tlaka. Arterijska hipertenzija, poznatija kao visoki krvni tlak, čest je zdravstveni problem u današnjem društvu. Statistike Svjetske zdravstvene organizacije otkrivaju da gotovo 45 posto odraslih u Europi ima problema s pritiskom. Ovo je posljedica niza fakrtora a najvažniji us prehrana i fizička aktivnost.

 

Osim oslanjanja na liječenje, značajan broj pojedinaca okreće se tradicionalnim lijekovima kako bi upravljali ovim stanjem. Medicinski stručnjaci potvrđuju da usvajanje hranjive prehrane i promjena stila života mogu utjecati na regulaciju krvnog tlaka. U određenim slučajevima, jedini lijek za dugoročno upravljanje ovim stanjem može uključivati ​​promjenu prehrane, prestanak pušenja ili smanjenje stresa.

 

Riba

Uključivanjem masne morske ribe u prehranu može se dobiti dovoljna opskrba omega-3 masnim kiselinama, učinkovito uravnotežujući razine “dobrog” i “lošeg” kolesterola u tijelu. Eskimi, poznati po konzumaciji ove ribe, pokazuju izrazito nisku stopu kardiovaskularnih bolesti. Slično tome, pridržavanje mediteranske prehrane, koja naglašava ribu, povrće, voće, tjesteninu, maslinovo ulje i vino, donosi slične zdravstvene prednosti. Savjetuje se konzumacija minimalno dva do tri obroka s fokusom na ribu tjedno.

 

Banane

Kada razmatramo utjecaj kalija i natrija na zadržavanje vode u tijelu, važno je napomenuti da ovo voće služi kao koristan izvor kalija. Istraživanja pokazuju da konzumacija pet banana dnevno može potencijalno sniziti krvni tlak i smanjiti ovisnost o lijekovima. Međutim, bitno je uzeti u obzir kalorijsku vrijednost banana u kontekstu ukupnog dnevnog unosa kalorija, koji obično iznosi oko 2000 kalorija. Kao rezultat toga, općenito se savjetuje ograničiti konzumaciju banana na najviše dvije dnevno.

Celer

Jedan od najjačih prirodnih regulatora krvnog tlaka nedvojbeno je eterično ulje celera. Ovo izvanredno ulje sadrži spojeve koji izravno utječu na širenje arterija i smanjenje razine hormona stresa koji pridonose suženju krvnih žila. Osim toga, celer igra značajnu ulogu u snižavanju koncentracije “lošeg” kolesterola u krvotoku.

Preporučujemo