Maja Somer, britanska zaljubljenica u starinsku robu, često obilazi antikvarijate i dućane specijalizirane za trgovinu rabljenim predmetima u potrazi za vrijednim komadima. Tijekom jednog od svojih shopping izleta, Somer je naletjela na vintage kožnu jaknu koja je odmah pobudila njezino zanimanje. Nakon daljnje inspekcije, došla je do potresnog otkrića: jakna je nekoliko desetljeća skrivala skrivenu tajnu koju je pronašla skrivenu u džepovima.

Svoj “izum” podijelila je s internetskom publikom putem TikToka, a video je skupio preko 4,6 milijuna pregleda. Još uvijek mi je teško shvatiti na što sam naletjela. Upravo sam prošlog utorka u trgovini rabljenom robom naišla na kožnu jaknu koju nisam mogla zaobići jer mi je savršeno pristajala. Nakon što sam se vratio kući i ponovno ga isprobao, otkrio sam nešto neočekivano u džepovima. Daljnjim pregledom pronašao sam malu bilježnicu koja je sadržavala zbirku zapisa. Dok sam slušao pojedinca na videu, otkrio sam da je to zapravo nečiji osobni dnevnik koji datira čak iz 1971. godine!

Nedavno je otkrivena vremenska kapsula iz 1971. godine. Kapsulu je zakopala skupina pojedinaca koja je namjeravala sačuvati sjećanje na to vrijeme za buduće generacije. Nakon iskapanja, otkriveno je da kapsula sadrži razne artefakte, uključujući novine, fotografije i druge predmete koji su bili popularni u to doba. Kapsula pruža fascinantan pogled u prošlost i služi kao podsjetnik na to koliko je društvo evoluiralo tijekom godina.

Dok sam otvarao ovaj svoj mali dnevnik, na prvoj stranici je pisalo: “Četvrtak, 11. studenog 1971.” Prošlo je tjedan dana otkako me Diane posljednji put nazvala ili mi pisala. Sljedeći upis nosi datum 22. studenoga iste godine. “Danas obilježavamo našu devetu godišnjicu i desetljeće zajedničkog druženja. Provela sam dan sama i pijana”, podijelila je u svom videu vlasnica dnevnika Maja. Dok je listala časopis, došla je do spoznaje o tužnoj povijesti iza njegovih stranica. Jedan unos, napisan četvrtog dana studenog, pojavio se kao kronika posljednjih trenutaka radosti za tajanstveni par.

U svojoj je bilježnici zapisao svoje jutro s Dien, tijekom kojeg su vodili ljubav, a on ju je izveo na doručak prije nego što ju je ostavio na poslu. Poljubio ju je na rastanku, ne znajući da će to biti zadnji put da je vidi. Gospođica Somer, koja je pregledavala njegovu kožnu jaknu, izjavila je da može osjetiti tugu koja izbija iz nje. Otkrila je druge zadivljujuće predmete u džepovima jakne, uključujući tri srebrna dolara iz 1921. i malenu bočicu kanadskog viskija iz 1966. Veći stražnji džep jakne sadržavao je rokovnik pun sličnih unosa i mali dnevnik.

Na prvoj stranici svog dnevnika piše: “Moja je iskrena želja da nikada ne dođem do kraja ove knjige. Možda će mi se Diane vratiti prije nego što dobijem priliku da je završim.” Ostali zapisi u dnevniku uključuju jedan koji počinje 13. svibnja 1971. i završava 4. svibnja 1972. i drugi koji glasi “Prvi put u desetljeću, nisam s Dayenom u ovo doba godine. Zapis za Novu godinu 1972., koji se sastoji od samo jedne riječi, nepogrešivo izražava duboko razočaranje koje su mnogi osjećali. Riječ u zapisniku je “Zašto?” a i neupućeni u situaciju lako bi shvatili težinu ove sažete poruke.

Majino otkriće ostavilo je snažan utisak na nju. Ne samo da je naišla na nepotpunu i tužnu priču u jakni, nego je bila i duboko dirnuta nevjerojatnim otkrićem. “Razumijevanje povijesti koja stoji iza ovog komada odjeće slično je iskoraku iz sna i potpuno drugačijem svijetu. To je kao da vam je predstavljena vremenska kapsula iz 1971., zajedno s iskrenim dnevničkim zapisima iz prošlog doba”, razmišljala je.

@thinklessaboutmen

This might be the most special artifact I’ve ever thrifted. #1970s #1960s #timecapsule #vintage #heartbreak

♬ A Day in My Life – Soft boy

Preporučujemo