Prema riječima meteorologa Ivana Ristića, u Srbiji se ovog tjedna očekuju proljetne temperature od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. Na ovo svakako nismo navikli jer bi bilo normalno da pada snijeg i da su temperature niske. Prema riječima Ristića, vjetrovi će u srijedu i četvrtak, 27. i 28. prosinca, potpuno oslabiti, što će rezultirati stvaranjem magle i niske naoblake. Očekuje se da će ova vremenska pojava potrajati dulje vrijeme, posebice u Vojvodini, u okolici Beograda te u raznim slivovima i riječnim dolinama diljem Srbije. U područjima s maglom i malom naoblakom očekuju se niže temperature. Dodatno, Ristić upozorava da će razina onečišćenja zraka, točnije prisutnost čestica PM 2,5 i drugih nusproizvoda izgaranja, sljedeći tjedan porasti zbog vremenskih prilika.

S obzirom na vremensku prognozu, u novogodišnjoj noći očekuje nas kiša. U nedjelju, 31. prosinca, tijekom cijeloga dana postupno povećanje naoblake, au novogodišnjoj noći mjestimice će padati kiša. U višim predjelima padat će snijeg, a jugoistočni vjetar će biti pojačan, osobito u košavskom području. U većini krajeva bit će proljetne temperature od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. S padom noći jugoistočni vjetar će jenjavati i prelaziti na zapad. Temperature će gotovo posvuda ostati iznad ledišta, uglavnom od tri do šest Celzijevih stupnjeva. Prvog dana nove godine postupan prestanak oborina uz blagi pad temperature.

 

Nadalje, meteorolog ističe da je zima ove godine nastupila dosta unaprijed, a temperature ispod nule, snježne padaline i ledena kiša su se osjetile već u studenom. Posljednjih dana iskusili smo iznenađujuće vremenske uvjete i izazove, uključujući temperature koje su dosezale i do 18 stupnjeva iznad normale. No, ono što trenutno sve zanima je vremenska prognoza za nadolazeće blagdane. Na zimsko vrijeme utjecat će polarni vrtlog, trajni sustav niskog tlaka koji kruži u smjeru suprotnom od kazaljke na satu na Sjevernom polu i u smjeru kazaljke na satu na Južnom polu, poznat kao ciklon. Ovaj vrtlog, čiji je promjer manji od 1000 kilometara, proteže se od srednje i gornje troposfere do stratosfere. Unutar polarnog vrtloga postoji značajna količina hladnog, gustog arktičkog zraka. Ristić objašnjava da će tijekom zime intenzitet polarnog vrtloga varirati, a kada oslabi, dio arktičkog zraka će izaći i kretati se prema jugu, što će rezultirati nižim temperaturama i povećanim snježnim oborinama.

Konvergencija toplih i hladnih arktičkih masa stvorit će ciklonu koja će rezultirati pojačanim snježnim oborinama u pojedinim regijama naše zemlje. Predviđa se da će početak hladnijeg vremena početi oko Nove Dodine, najkasnije do Božića, i potrajati otprilike 20 dana, pretvarajući siječanj u pravu zimsku čaroliju s obilnim količinama snijega. Ovo razdoblje obilježit će i najhladnije doba godine. Tijekom dana sa snijegom prekrivenim krajolikom i vedrim noćima očekujte slab do umjeren mraz u rasponu od -10°C do -5°C u višim predjelima, s mogućnošću jakog mraza do -20°C. Najviša temperatura kretat će se oko 0°C. No, s jačanjem zapadnog strujanja zraka prema kraju siječnja, temperature će rasti, što će uzrokovati topljenje snježnog pokrivača u nižim i planinskim predjelima ispod 1500 metara nadmorske visine. Ujutro ponegdje može biti slabog mraza, dok će se dnevne temperature kretati između 10°C i 15°C. U toplijem razdoblju puhat će slabo do umjereno jugo, navodi Ristić. Predviđa da će nadolazeće hladnije razdoblje, koje se očekuje oko 10. veljače, biti relativno kratko, ne duže od 7-10 dana, ali će biti popraćeno obilnim snježnim oborinama i stvaranjem snježnog sloja. U prvih deset dana ožujka možemo očekivati ​​dolazak posljednjeg naleta hladnog arktičkog zraka. Tijekom ovog mjeseca vrijedi istaknuti jačanje sibirske anticiklone i pojavu snažnog kišnog nevremena u košavskom području. Toplija će razdoblja biti osjetno toplija, s mogućnošću dnevnih temperatura i preko 20°C. Iako će ukupne zimske temperature biti nešto iznad prosjeka, još uvijek možemo očekivati ​​značajan broj istinski zimskih dana koje karakteriziraju snježne padaline i niska temperatura. Oborine će u hladnijim razdobljima biti obilne, uglavnom u obliku snijega, pa će u nižim predjelima snježni pokrivač biti oko 20 dana. U usporedbi sa zimama prošlog stoljeća, koje su obično imale prosječno 30 dana sa snježnim pokrivačem, ovogodišnji je broj nešto manji.

Preporučujemo