Poznat je po tome da nema dlake na jeziku i da svoje mišljenje iznosi bez zadrške. Maca, čije je pravo ime Dragan Marinković, multitalentirana je ličnost. Proslavio se kao glumac, redatelj, televizijski voditelj i natjecatelj reality showa. Iako se pojavio u brojnim filmovima, serijama i kazališnim predstavama, javnost ga je najviše prepoznala po voditeljskom radu te sudjelovanju u reality showovima. Maca je rođen 17. marta 1968. godine u Sarajevu, gdje je završio studij na Akademiji scenskih umjetnosti. U Sarajevu je boravio do 2008. godine kada se preselio u Beograd. Trenutno svoje vrijeme provodi između ova dva grada.

 

Tijekom tinejdžerskih godina često je posjećivao Skenderiju, uronivši u punk subkulturu. Rano prihvativši punk frizuru, okružio se urbanom publikom koja je dijelila njegovu strast prema domaćoj i stranoj punk i rock glazbi. Još u djetinjstvu do izražaja je dolazila njegova oštroumnost, vedrina i humor. Majka mu je od malih nogu usadila snažan osjećaj neovisnosti, dopuštajući mu da sam obavlja poslove i kupuje u dobi od pet godina. Odrastajući u Sarajevu s majkom nakon razvoda roditelja, imao je ograničen kontakt s ocem koji je živio u Beogradu. Međutim, kada su se ponovno sreli, njihov je odnos bio ugodan i ispunjavajući, iako su ti susreti bili rijetki. Vrijedi napomenuti da je njegov otac, po zanimanju arhitekt, bio pravi lutalica koji je često putovao zbog posla.
Odrastanje uz razvedene roditelje Maci nikada nije smetalo jer je čvrsto uvjeren da je bolje razvesti se nego trpjeti toksični brak. Ipak, želi da ima više vremena za druženje sa svojim ocem, koji je nažalost preminuo kada je Maca imala samo 12 godina. Ovaj poraz je bez sumnje bio izazov za njega. Zanimljivo, Maca je još kao dijete imala jaku želju postati liječnica ortopedija. Ta je težnja poticala njegovu posvećenost akademicima, budući da je kao učenik bio izvrstan tijekom cijele osnovne škole. Njegov nepokolebljivi san da postane liječnik motivirao ga je da marljivo uči. Nakon završene osnovne škole Maca se odlučio za medicinsku karijeru te je stekao zvanje laboratorijskog tehničara. Nakon toga se prijavio na Medicinski fakultet u Sarajevu, ali unatoč izuzetnom uspjehu nije primljen. Maca je u jednom intervjuu spomenula da je u to vrijeme utjecajna veza igrala značajnu ulogu u dobivanju upisa na sveučilište, privilegija koja je izgleda bila rezervirana za one koji su rođeni u privilegiranim obiteljima.

Nakon što je odbijen, odlučio je upisati studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Unatoč ograničenom znanju o predmetu, upisao se na fakultet kako bi kao student primao očevu mirovinu. Cijelo vrijeme studija radio je kao konobar u renomiranim sarajevskim kafićima. Međutim, njegova strast prema fizici je splasnula, pa se odvažio u Dubrovnik i upisao Višu turističku školu. To razdoblje njegova života njeguje kao nevjerojatno lijepo vrijeme, u kojem se više prepustio čarima Dubrovnika nego da se fokusira na studij, zbog čega nije završio prvu godinu. U dvadesetoj godini izbio je rat, a on se četiri godine našao u Sarajevu. Unatoč kaosu, odlučio je ostati s majkom i zajedno podnositi nedaće. Iskustvo iz rata ostavilo je dubok trag na njega, jer ga se prisjeća kao strašnog razdoblja u svom životu. Barikade su okruživale grad, ograničavajući slobodu kretanja. Iako je tijekom rata želio napustiti Sarajevo, nije mogao podnijeti napuštanje majke. Dugotrajno ratno stanje Macu je neočekivano iznenadilo. U jednom intervjuu izrazio je zahvalnost na sretnim okolnostima koje su mu omogućile da izbjegne mobilizaciju i zasluge za nepokolebljivu podršku tijekom cijelog rata pripisao sarajevskim “mangupima” koje je upoznao radeći u lokalnim kafićima. Dok je Macina majka gajila duboku čežnju za jugom, on osobno nije dijelio isti osjećaj. Unatoč tome, pojasnio je kako ne gaji nikakav animozitet prema nacionalizmu, već se čvrsto protivi šovinizmu. Maca, ili Dragan Marinković, kako su ga krstili, ponosno se identificira kao Srbin iz Sarajeva, čvrsto ukorijenjen u svom identitetu. No, on ne pokazuje nikakve vanjske simbole nacionalne pripadnosti i čvrsto vjeruje da vjera i ideologija trebaju ostati stvar osobnog izbora. Maca se čvrsto zalaže za obrazovanje kao krajnje rješenje za sprječavanje budućih sukoba u regiji.

Dragan Marinković Maca uspješno je stvorio mirno obiteljsko utočište nadomak Beograda. Nedavno je snimljena prva snimka njegove veličanstvene vile. Maca je nakon udaje prije nekoliko godina sagradio obiteljsku rezidenciju u Batajnici, tridesetak kilometara udaljenoj od Beograda. Macinu intrigantnu kuću i dvorište na prvim je fotografijama zabilježila ekipa “Paparaco Lova” prilikom posjete njegovom imanju. Na suvremen način izgradio je sve objekte, uključujući i susjednu kuću. Prema onome što možemo prikupiti, kuća se čini prilično prostranom, barem iz vanjske perspektive, a najprivlačnije značajke nalaze se u prednjem dvorištu. Maca je pomno uredio mali dio u blizini ulice, osiguravajući da svaki detalj bude savršen – od dobro održavanog travnjaka omeđenog kitnjastom ukrasnom ogradom do šarmantnog prisustva djetelina razasutih posvuda. Maketa crkve ispred kuće i drugi zamršeni detalji uređenog travnjaka, uključujući i fontanu, izazvali su značajnu pozornost. Osim toga, tijekom procesa snimanja, ekipa je snimila njegovu zadivljujuću suprugu kako ležerno šeće pse.

Preporučujemo