Dokorica Darija Kisić je široj javnosti ne samo u Srbiji nego i u cijeloj regiji postala dobro poznato lice sa malih ekrana tokom pandemije korona virusa, kada je kao član kriznog štaba svaki dan iznsila nove podatke o broju zaraženih i preminulih.

Premda je Darija Kisić aktivna na društvenim mrežama, rijetko kada iznosi djeliće iz svog osobnog života. No, ovom prilikom nam je nakratko omogućila pristup svom privatnom svijetu, omogućivši nam da bacimo pogled na svoje roditelje u blagdansko vrijeme. Uz fotografiju nasmijanih i poziranih roditelja, ugledna liječnica ispisala je “Moja”. Darija potječe iz prestižne loze znanstvenih pojedinaca.

Njen otac Bogdan karijeru je posvetio oblasti elektrotehnike u cijenjenoj sarajevskoj firmi „Energoinvest“, dok je majka Vesna cijenjeni pedijatar. Upravo je Vesnino zanimanje vrijedno divljenja nadahnulo Dariju da krene njezinim stopama. Za razliku od svoje majke, odlučila je nastaviti karijeru u području epidemiologije.

  • Većina pojedinaca koji odluče nastaviti karijeru u medicini vođeni su željom za izravnim liječenjem i specijalizacijom u područjima kao što su kirurgija ili pedijatrija. Međutim, samo mali broj pokazuje interes da postane epidemiolog, fokusirajući se na preventivne aspekte medicine.

Vidljivo je da je Darija naslijedila atraktivan izgled svojih roditelja. Javnost je ostala zatečena kada je bivša ministrica skrbi za obitelj podijelila fotografiju na kojoj su ona i njena majka. Nevjerojatna sličnost između njih dvoje potaknula je široka nagađanja, a mnogi su se pitali jesu li braća i sestre ili jednostavno bliski prijatelji. Čini se da je gospođa Vesna Kisić u fantastičnoj formi. Unatoč tome što je rođena 1951. godine, čini se da je otkrila način kako prkositi procesu starenja. Možda je to dobro čuvana tajna ili samo rezultat povoljne genetike.

 

Rođena 20. kolovoza 1975. u Sarajevu, Darija Kisić Tepavčević potječe iz intelektualne obitelji. Njen otac Bogdan svoju je karijeru posvetio elektrotehničkom poduzeću “Energoinvest” iz Sarajeva. U međuvremenu, njezina majka Vesna radi kao pedijatrica, što je izvor inspiracije za Darijin vlastiti put u medicini.

Zanimljivo, njezin tri godine mlađi brat krenuo je očevim stopama te je na istom fakultetu diplomirao elektrotehniku. Darija Kisić Tepavčević u usputnim razgovorima i formalnim intervjuima dosljedno ističe svoju nepokolebljivu povezanost s Hercegovinom, navodeći da je “100 posto Hercegovka”.

Ova tvrdnja ima korijene u podrijetlu njezine obitelji u mjestu Baljci, pokraj Bileće, odakle potječe loza Kisići. Nadalje, njezina obitelj po majci, Pašići, također je iz hercegovačkog kraja. Općepoznata liječnica s ljubavlju se osvrće na svoje razigrano i nestašno djetinjstvo, uključujući i “obračune” s bratom u dvorištu. Unatoč pretrpanosti poslovnim obvezama, većinu ljeta ipak uspijeva provesti u rodnoj Hercegovini. Darijina marljiva i inteligentna narav dolazila je do izražaja od malih nogu.

  • Njezina obrazovna i profesionalna postignuća služe kao neporeciv dokaz njezine nepokolebljive predanosti i iznimne odlučnosti. Kao izvrsna učenica, osnovno obrazovanje završila je u cijenjenoj Osnovnoj školi “Slobodan Vuković” u Sarajevu. Nastavljajući svoj akademski put, upisala je Treću gimnaziju. Međutim, njen život se drastično preokrenuo kada je imala samo 17 godina, jer je izbio rat i njezina obitelj bila raspala. Ona se uz brata preselila u Bileću pod brigu njihovog oca, dok su roditelji ostali u Sarajevu.

 

Darija Kisić Tepavčević završila je završne dvije godine školovanja u Srednjoškolskom centru “Golub Kureš” u Bileći, gdje je i nastanjena. Tek po završetku studija njezina se obitelj ponovno okupila. Naknadno su donijeli odluku da će se skloniti od razornih posljedica rata u Beogradu. Ambiciozna medicinska profesionalka odlučila je nastaviti studij na Medicinskom fakultetu u glavnom gradu Srbije.

Godine 2001. uspješno je završila studij s impresivnim prosjekom 9,60. Prepoznajući njenu akademsku sposobnost, sljedeće godine joj je ponuđeno mjesto asistenta-pripravnika na kolegiju Epidemiologija. U to je vrijeme otkrila svoju strast prema radu sa studentima i provođenju znanstvenih istraživanja. Ta je spoznaja učvrstila njezin izbor da svoju karijeru posveti području epidemiologije.

Nakon što je 2006. usmjerila studij epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, nastavila je s najvišim počastima u svom doktorskom istraživanju. Njezina tema istraživanja bavila se značajem kvalitete života kao prediktivnim čimbenikom u procjeni progresije bolesti među pacijentima s dijagnozom multiple skleroze.

Preporučujemo