Milan Vasić, renomirani srpski glumac u kazalištu, televiziji i filmu, stekao je priznanje zapaženim nastupima u raznim produkcijama. Među njima se ističu predstave “Pjevaj brate” i “Cameri”, televizijske serije “Što smo nekad bili”, “Bela Lađa” i “Komšije”, kao i filmovi “Konji Vrani” i “Zona Zamfirova”. 2: Vrati se, Zone.” Rođen 31. siječnja 1979. godine u Kosovskoj Kamenici, Milan Vasić trenutno živi i radi u Beogradu. U početku je nastavio studij na Fakultetu dramskih umjetnosti u Prištini, ali se zbog ratnih zbivanja na Kosovu morao preseliti u Beograd. Na kraju je završio studije u Vranju. Kao član Narodnog pozorišta Priština iz Gračanice, Milan Vasić je nastupao u brojnim predstavama širom srpskog dijela Kosova i Metohije. U intervjuu je spomenuo da su njihove predstave postavljene čak iu sredinama sa samo jednim srpskim gledateljem. Osim toga, Milan Vasić povremeno glumi iu drugim kazalištima. Jedan od najistaknutijih nastupa bio je u predstavi “Pjevaj, brate”, gdje je dijelio pozornicu s kolegama Andrijom Miloševićem i Milanom Kalinićem, čime je stekao veliku popularnost.

Debitirajući na filmskom platnu 2007. godine, preuzeo je glavnu ulogu u filmu Ljubiše Samardžića “Konji vrani”. Osim toga, pokazao je svoje glumačko umijeće u “Bledi mesec” i “Vrati se Zona”. Iako Milan Vasić već nekoliko godina živi u Beogradu, svaku priliku koristi da posjeti svoje roditelje koji žive u selu Ropotovo, kod Kosovske Kamenice. Milan Vasić rođen je 1979. u Kosovskoj Kamenici, gdje je njegova obitelj živjela do izbijanja sukoba u sjevernoj srpskoj pokrajini. Nakon što su Albanci preuzeli Kamenicu nakon 1999. godine, preselili su se u Veliko Ropotovo, gdje su ranije imali vikendicu. Za vrijeme rata privremeno su živjeli u Vranju. Unatoč burnim vremenima, Milan Vasić prisjeća se idiličnog djetinjstva prožetog radošću i dobrim zdravljem. Odrastao u tradicionalnoj obitelji koja je njegovala kosovske običaje, danas živi u Beogradu, ali svaki slobodan trenutak nastoji provesti u Ropotovu. Dok je nekoć žudio za povratkom u rodnu Kamenicu, pomirio se s činjenicom da će njegov san da sa svojim sugrađanima proslavi svoje uspjehe, nažalost, ostati neispunjen.

Unatoč tome, on i njegovi kolege glumci iz Narodnog kazališta u Prištini često izvode predstave u srpskoj regiji Kosovo. Obradovali su srpsku publiku kada su otvoreno ispričali da su svojevremeno nastupali za samohranu baku. Ponosan je na svoje nasljeđe, i dok ima duboku naklonost prema gradovima Beogradu i Vranju, gdje trenutno živi i gdje je proveo svoje godine formiranja, njegov identitet Kosovara zauvijek će ostati u njegovoj duši. Kad god ga posjeti, majka Olga ga srdačno dočekuje s raznim njegovim omiljenim jelima, uključujući i tradicionalnu kosovsku pogaču. Glumac se oglasio na Instagramu i postavio pitanje svojim pratiteljima, pitajući je li netko zainteresiran za uživanje u ukusnom kosovskom kolaču. Upit je pratila zadivljujuća slika koja prikazuje majčino kulinarsko remek-djelo.

Uz riječi divljenja, Milana su obasuli i upitima kako napraviti neodoljivu kosovsku pogaču. Za pripremu ovog recepta potrebne su vam sljedeće osnovne komponente: 200 ml mlake vode, 200 ml mlakog mlijeka, 2/3 kockice kvasca, 2 žličice šećera, 750 grama brašna, sol po ukusu i 2-3 žlice ulja. Kako biste brzo i bez napora napravili kosovsku pogaču, počnite tako što ćete razmutiti kvasac i dodati šećer i žlicu brašna. Zatim pomiješajte toplu vodu i mlijeko prije nego što to prelijete preko smjese kvasca.

 

Pustite smjesu da odstoji kratko vrijeme kako bi kvasac postao aktivan, a zatim nastavite dodavanjem soli i ulja. Polako dodajte brašno u smjesu, mijesite tijesto dok idete. Postoje dvije mogućnosti za pripremu lima za pečenje: premažite ga uljem ili koristite papir za pečenje. Uzmite tijesto i preokrenite ga rukama da ga raširite. Tijesto premažite uljem i izbockajte vilicom. Za postizanje zlatnosmeđe boje, pogaču stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva i pecite oko 35 minuta.

Preporučujemo