Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da će danas u većem dijelu zemlje biti promjenjiva oblačnost i sunčani intervali. No, ujutro i prije podne ponegdje na jugozapadu, jugu i jugoistoku može biti mjestimice kiše i mjestimice naoblake. Očekujte slab do umjeren vjetar južnog i jugoistočnog smjera. Najniža temperatura kretat će se od nula do pet, a najviša od 10 do 14 stupnjeva Celzijevih. U Beogradu vremenska prognoza predviđa kombinaciju oblaka i sunčanih dana. Vjetar će biti slab do umjeren, jugoistočnog smjera. Temperature će se tijekom noći kretati od tri do pet Celzijevih stupnjeva, a danju najviše oko 13 Celzijevih stupnjeva.

 

 

Tijekom gostovanja u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji, meteorolog Nedeljko Todorović otkrio je da nam siječanj i dalje donosi pravu zimu sa snijegom i temperaturama ispod nule, ističući mogućnost promjene vremena. Meteorolog, zabilježivši siječanjsku temperaturu od 15 stupnjeva, nije našao razloga za uzbunu. Ipak mi u ovom podneblju nismo navikli n aovakve vremenske prilike.

 

Temperature koje trenutačno doživljavamo nisu na razini koja bi štetila pojedincima. Konteksta radi, prošle je godine 1. i 2. siječnja temperatura dosegnula čak 18 stupnjeva. No, ako se vratimo 7-8 godina unatrag, Beograd je 1. siječnja doživio znatno hladnije uvjete, s maksimalnom temperaturom od minus šest stupnjeva, a minimalnom od minus 13 stupnjeva. Ovo pokazuje da vrijeme može varirati iz godine u godinu, pri čemu ni ekstremna vrućina ni ekstremna hladnoća nisu norma. Sljedećih sedam dana očekuje nas toplo vrijeme, no od 8. siječnja slijedi razdoblje hladnijeg vremena u trajanju od sedam do 10 dana, uz veliku mogućnost snijega u nižim predjelima. Za otprilike 7-8 dana naša će se klima vratiti na tipičniju zimu, ne pretjerano hladnu, ali će prekinuti ovaj niz toplih temperatura.

 

Todorović je potom dao objašnjenje neobično blage zime. U protekle četiri godine iskusili smo relativno blagu zimu sa samo nekoliko dana slabog snijega. Iako je siječanj 2017. bio izuzetno hladan, nakupljanje snijega bilo je minimalno. Naš položaj u Europi izlaže nas klimi koju karakterizira izmjena toplih i hladnih razdoblja. Na ovaj obrazac utječe kretanje ciklona, ​​koje nose nizak tlak zraka s Atlantika. Kada ove ciklone prolaze srednjom Europom, često rezultiraju poplavama. Srećom, budući da smo južnije, pošteđeni smo ekstremne hladnoće, jake kiše i značajnih snježnih padalina. Međutim, to ne jamči da će se naši trenutni vremenski uvjeti zadržati. Očekujem dolazak ciklone u sljedećih sedam dana, koja bi trebala donijeti tipičnije zimsko vrijeme. Važno je zapamtiti da zima traje tri mjeseca i nerealno je očekivati ​​stalne niske temperature cijelo vrijeme. Najhladniji mjeseci su obično siječanj i veljača, posebno od 20. siječnja do prvog tjedna veljače. Do tog vremena tlo se dovoljno ohladilo da će se vjerojatno zadržati čak i mala količina snijega.

Preporučujemo