Oni koji Miru poznaju kažu da je žena sa stavom koja uvijek tačno zna šta želi a šta ne. Mirjana Bobić Mojsilović, poznata spisateljica i slikarica, poznata po svom zaraznom osmijehu i optimističnom pogledu na život, no suočila se s golemom nedaćom u obliku duboke tragedije. U dobi od 30 godina ostala je udovica i odlučila ostati neudana zbog utjecaja jedne osobe. Mira, renomirana pjevačica, na doista veličanstven način utjelovljuje bit oslobođenja. Supružnik Mirjana tragično je preminuo u nepunih 37 godina, prepustivši joj kao mladoj majci brigu o njihovoj jednogodišnjoj kćerkici. Od tog trenutka odlučila je više ne ulaziti u brak.

 

Odrasla u patrijarhalnom okruženju, otkrila nam je pravi izvor svoje nepokolebljive želje za slobodom, koja joj je prioritet. Mirjana Bobić Mojisilović u iskrenoj je izjavi otkrila da nikada nije tajila svoj osobni život. Doživjela je ljubav, strast, pa čak i trenutke ludila, ali brak nikada nije bila njena želja. Namjerno je birala partnere s kojima nije mogla uspostaviti tradicionalan odnos, stavljajući na prvo mjesto sigurnost svoje kćeri. Trenutačno je brak ne zanima jer svoju slobodu cijeni iznad svega. Iako je nakon tragedije na kraju pronašla društvo, donijela je svjesnu odluku da se više nikada ne udaje kako bi zaštitila svoju kćer. Kad je Mila postala punoljetna, Mirjana više nije osjećala želju za novom zajednicom.  To je uvijek uznemirujuće iskustvo za djecu, ostavljajući im trajnu štetu. Dolazak brata ili sestre u takvim okolnostima uvijek je katastrofalan za prvorođenče.

Mirjana Bobić Mojsilović, žena snažne naravi, identificira se kao književnica, slikarica i bivša novinarka. Ipak, njezina najistaknutija karakteristika je nepokolebljivost. Pronicljivo preispitivanje i razbijanje suvremenih mitova pronađenih u književnim djelima Mirjane Bobić Mojsilović poslužilo je kao izvor inspiracije brojnim generacijama. Mirjana ima sreću što ima i stariju sestru Gordanu i sestru blizanku Zoricu, koja je uspješno završila studij filozofije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Krajem 1970-ih obojica su surađivali na jugoslavenskom filmu “Nije nego”, au sljedećem desetljeću koautori su udžbenika astrologije za početnike pod nazivom “Liber Stellarum”. Nakon završetka školovanja u prestižnoj Prvoj beogradskoj gimnaziji, Mirjana je diplomirala na Fakultetu političkih znanosti, smjer novinarstvo. U brak je stupila s cijenjenim doktorom Ljubomirom Mojsilovićem, a 1988. godine na svijet su dočekali kćer Milu. Tragično, samo godinu dana kasnije Ljubomir je preminuo. Nakon razornog događaja, koncept braka više joj nije pao na pamet. Mirjana je dala sve od sebe kako bi svojoj kćeri osigurala radosno odrastanje i vodila je prema pozitivnoj budućnosti. Njezina majka i sestre imale su ključnu ulogu u pomaganju tijekom cijelog ovog putovanja.

Iako su je mediji često povezivali s glazbenikom Goranom Bregovićem, jasno je dala do znanja da njihovo prijateljstvo traje više od tri desetljeća. U suradnji su napisali libreto za operu “Carmen sa sretnim završetkom”. U razdoblju od dvije godine bila je u ljubavnoj vezi sa sportskim menadžerom Dušanom Odžaklićem. Međutim, kasnije je izrazila kajanje zbog razgovora o svom privatnom životu i suzdržala se od javnih istupa sa svojim partnerom. Mirjana ima širok krug prijatelja kojima rado priprema obroke i organizira okupljanja. Zanimanje šire javnosti izazvala je fotografija na kojoj se nalazi uz čistača ulica, popraćena srdačnim riječima opisavši ga kao svog heroja, načitanog pojedinca koji je uspješno završio studij na Ekonomskom fakultetu. U jesen 2016. dogodio se nesretni incident kada je nepoznata osoba vandalizirala Mirjani vozilo, zbog čega je ona hitno prijavila događaj lokalnim vlastima. Mučno iskustvo dogodilo se u travnju 2017., kada je za dlaku izbjegla situaciju opasnu po život dok je prelazila željezničku prugu na kojoj su vrata prijelaza bila podignuta, za dlaku izbjegavši ​​sudar s nadolazećim vlakom.

Prema Mirjaninim riječima, vrijedi ona tvrdnja Duška Radovića da je novinarstvo veličanstveno zanimanje, sve dok se iz njega izađe u pravom trenutku. Nakon što se dulje vrijeme distancirala od redakcija, Mirjana se nema namjeru vratiti ovom poslu. Kao voditeljica vodila je dvije emisije: “Ovo te još nisam pitala” na TV B92 i “Pogodi ko dolazi na večeru”, prvi srpski kulinarski talk show na TV Enter. U mjesecu listopadu 2011. Mirjana je svoju kolekciju slika pod nazivom “Boje, svjetlo, ljudi” izložila na izložbi. Postav se sastojao od 25 unikatnih umjetnina i 18 tiskanih primjeraka naslovnica njezinih knjiga. Dvije godine kasnije, u rujnu 2013., otvorila je svoju najnoviju izložbu pod nazivom “New Love Mess”. Ova kolekcija sadržavala je slike koje prikazuju krajolike lišene ljudske prisutnosti, s fokusom na elemente kao što su more, namještaj, igračke i naočale. U mjesecu listopadu 2014. predstavila je izložbu s kolekcijom od 14 slika usredotočenih na teme plaža, terasa i čina sušenja rublja. Zbog nepostojanja tradicionalnog studijskog prostora, Mirjana svoja umjetnička djela prvenstveno stvara na terasi, često popraćena melodičnim tonovima jazza i brazilske bossa nove. Osim toga, posvetila je svoj umjetnički talent stvaranju više ikona.

Preporučujemo