Đurđica Barlović, žena velike karizme, imala je izuzetnu privlačnost po kojoj se isticala među damama bivše Jugoslavije. Nažalost, njezina obećavajuća karijera naglo je prekinuta njezinom preranom smrću. Đurđica Barlović, renomirana hrvatska pjevačica, ostavila je neizbrisiv trag na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije, učvrstivši svoje mjesto među legendama. Kao prva pjevačica kultnog benda “Novi fosili”, Đurđica ima impresivan repertoar hitova s ​​vrha top lista. U svom kratkom postojanju postigla je jako puno. Objavom četiri albuma u vlastitoj produkciji te redovitim nastupima na raznim domaćim festivalima ostavila je neizbrisiv trag. Nažalost, njezin život prekinut je u 42. godini života zbog iznenadnog srčanog udara.

 

Nakon završene osnovne škole upisuje Srednju građevinsku školu u Splitu. Unatoč urednom ispunjavanju akademskih obveza, Đurđicina rastuća strast prema glazbi i pjevanju počela je oduzimati sve više njegova vremena. Unatoč nedostatku formalnog glazbenog obrazovanja, upustila se u učenje gitare i klavira pod vodstvom dirigenta Đekija Srbljenovića. Nakon završene srednje škole upisala je studij arhitekture na Višoj građevinskoj školi. Po završetku studija građevinarstva, Đurđica se odlučila preseliti u Zagreb vođena obećavajućom perspektivom bavljenja glazbom. Međutim, u intervjuu koji je uslijedio, otkrila je da je predosjećala što je čeka u Zagrebu – spoznaja koja će u konačnici učvrstiti njezinu nepokolebljivu predanost rodnom gradu Splitu. Đurđica se graciozno nosila sa svojom novostečenom popularnošću i slavom, pozabavivši se problemom neodgovorenih pisama obožavatelja objašnjavajući da golema količina i složenost upita zahtijevaju strpljenje od njezinih obožavatelja, uvjeravajući ih da će svi na kraju dobiti svoje odgovore.

 

U jednom razgovoru otvoreno je priznala da je čvrsto vjerovala da bi se, da se nije bavila pjevanjem, mogla istaknuti kao arhitektica i na tom polju ostvariti uspješnu karijeru. Početkom 1980-ih donijela je odluku o odlasku iz glazbene grupe “Novi fosili” kako bi obitelj stavila na prvo mjesto. U brak je uplovila s Ivanom Barlovićem, a zajedno su na svijet dočekali dva sina. Hrvoje, stariji od njih dvojice, rođen je 1981., dok je Borna, mlađi brat, stigao 1988. godine. Dana 26. kolovoza 1992. godine u 18 sati Đurđica Barlović tragično je preminula u zadarskoj bolnici od posljedica akutnog infarkta srca uzrokovanog trombozom desne koronarne arterije. Ovaj razorni događaj zaokupio je pozornost javnosti i dugo je bio istaknut na naslovnicama novina. Đurđica Barlović, originalna pjevačica “Novih fosila”, posjedovala je zadivljujuću pojavu koja ju je učinila jednom od najprivlačnijih žena bivše Jugoslavije. Nažalost, njezinu obećavajuću karijeru naglo je zaustavila prerana smrt 1992. godine. Bilo joj je zlosretnog 22. kolovoza u Pagu kada joj je neočekivano pozlilo dok je uživala u kupanju sa svojim najdražima na plaži. Tragično, preminula je u 42. godini života od iznenadnog srčanog udara na liječenju u Internoj bolnici u Zadru.

 

Generacije se i dalje duboko dive njezinoj bezvremenskoj glazbi. Tragično, Đurđica je preminula od srčanog udara sa samo 43 godine, a iza sebe je ostavila dva sina. U trenutku njezine smrti Hrvoje je imao 11 godina, a Boris tek četiri. Kako kaže Hrvoje, najstariji sin Đurđice Barilović, u njihovoj obitelji rođendani nikada nisu bili ekstravagantni događaji. Iako njegova majka nije digla veliku buku oko njih, uvijek je primala bliske prijatelje i obitelj u njihov dom jer je uživala u kuhanju. Bilo je to vrijeme da se najmiliji okupe, zapjevaju i zajedno slave. Unatoč čestim turnejama, majci je obitelj uvijek bila prioritet. Biti predana majka i domaćica bio joj je glavni prioritet. Nije se oslanjala na to da će muškarac obavljati zadatke poput mijenjanja benzina ili čak zamjene automobilskih guma; sama se brinula za njih. Hrvoje se prisjeća njezine besprijekorne čistoće i ukusnih škampi, a otkrio je i njezin talent da kao pjevačica sama šije svoje scenske haljine. Čak i dan danas, braća još uvijek drže majčinu vjenčanicu, što je dokaz njezinog talenta jer je pomno skicirala i sašila više od 90 posto svoje koncertne garderobe, stvarajući zapanjujuće komade. Prema izvješćima, bilo je rasprava o doniranju u dobrotvorne svrhe, au planu je i održavanje humanitarnog koncerta.

Prvobitna pjevačica Novih fosila bila je Đurđica, koja je odlučila napustiti grupu kako bi se posvetila obiteljskim obavezama. Unatoč odlasku, zadržala je pozitivan odnos s članovima benda. No, na dan njezina odlaska u Dujmićevu stanu dogodio se nesvakidašnji događaj. Njezino je zdravlje bilo čvrsto i nepokolebljivo, zbog čega sam njezin prerani odlazak smatrao tako zapanjujućim. Gotovo je nevjerojatno, ali na dan njezine smrti svaki sat u mom stanu odjednom je prestao kucati. Za mene je ovo bio znak.  Ovu tragičnu vijest saznao sam kasnije, kako je ispričao pokojni Dujmić.

Preporučujemo