Poznata glumica Penelope Cruz započela je svoje glumačko putovanje u ranoj adolescenciji, a tokom snimanja svog prvog filma, započela je romantičnu vezu s muškarcem koji će postati njen suprug tek skoro dve decenije kasnije.Penelope Cruz je postala slavna zbog svojih izvanrednih nastupa u popularnim filmovima kao što su “Vanilla Sky”, “Loving Pablo”, “Captain Corelli’s Mandolin” i “Blow”. Njeno putovanje u svet filma započelo je tokom devedesetih godina, istovremeno sa početkom ljubavne priče s kolegom glumcem Javierom Bardemom. Prvi put su se sreli tokom snimanja filma “Jamón, Jamón” 1992, a čak ni njihova romansa na ekranu tada nije bila lišena izazova. Sa samo 16 godina, Penelope je započela svoju glumačku karijeru, a Javier je bio njen debitantski filmski partner. Sa 20 godina, donela je odluku da se preseli u New York kako bi nastavila studije engleskog jezika i baleta. Vrijedno je istaći da su kako Penelope tako i Javier bili uključeni u romantične veze s poznatim ličnostima tokom ovog perioda, što je rezultiralo intenzivnim medijskim praćenjem, naročito fokusiranim na njen odnos s Tomom Cruiseom.Njihovi putevi su se ponovno preklopili, kako to sudbina često diktira, tokom snimanja filma. Naime, Woody Allen ih je pozvao da glume u svom najnovijem projektu “Ljubav u Barseloni”, a ostalo, kako kažu, je istorija. U raznim intervjuima, Javier je otvoreno delio svoje početne rezerve i nesigurnosti, posebno nakon intenzivnih scena svađa s Penelope, koja je tumačila zanosan i strastven karakter koji ga je toliko opčinio da je počeo razmišljati o tome želi li takvu ženu u stvarnom životu. Unatoč očekivanjima da će njihovo venčanje biti veličanstvena manifestacija, ovaj ugledni par odlučio se za skromnu i privatnu ceremoniju, obavijenu misterijom, osim što se otkrila lokacija – rezidencija Johnnyja Deppa na Bahamima.Prije nekoliko godina, Javier je izrazio kako je život prošao kroz značajnu transformaciju, postajući zreliji u procesu.

 

 

Porodica je potpuno promijenila njegovu perspektivu, čineći je glavnim prioritetom, što je i očekivano. Priznao je da je održavanje snažne veze zahtevalo napor, uzimajući u obzir i njegove individualne potrebe. Jasno mu je bilo da je važno razlikovati fikciju od stvarnosti, jer je shvatio da su to dva različita sveta. Javier se istakao kao roditelj s čvrstim stavom, o čemu svedoči i njegova odluka da zabrani svojoj djeci, Luni (7) i Leonu (10), korištenje društvenih mreža sve dok ne napune 16 godina. Glumac je istakao da smatra nedovoljnim nivoe zaštite za mlade umove tokom njihovog razvoja, što može uticati na njihovu samopercipciju. Globalna prisutnost nasilja u današnjem svetu značajno je izmenila iskustva iz detinjstva, izazivajući potrebu za pružanjem odgoja sličnog onome kojeg je on sam uživao. Ponekad dopušta svojoj djeci da uživaju u filmovima ili crtanim filmovima, jer su to za nju bili dragoceni izvori radosti tokom njenog detinjstva.

 

 

Rođena 28. aprila 1974., Penélope Cruz je španska filmska glumica koja je stekla popularnost u svojoj domovini tokom 1990-ih zahvaljujući filmovima poput “Šunka, šunka,” “Belle Époque,” “Djevojka tvojih snova (La niña de tus ojos)” i “Sve o mojoj majci (Todo sobre mi madre).” Pored toga, ostvarila je uloge i u američkim filmovima poput “Nebo boje vanilije” i “Bandidas.” Njena uloga u filmu “Vicky Cristina Barcelona” redatelja Woodyja Allena donela joj je Oscara za najbolju sporednu glumicu 2008. godine, čime je postala prva Španjolka koja je osvojila ovu prestižnu nagradu. Penélope je također dobitnica nagrada Goya, BAFTA i nagrade Filmskog festivala u Cannesu.

 

Preporučujemo