Danas se prisjećamo glumice koja je bila simbol ljepote u Jugoslaviji i koja je slamala muška srca. Međutim u ljubavnom životu nije imala puno sreće. Njen muž je poslije oženio i pokojnu Enu Begović a radi se o Josipu Vrdoljaku zvaom Dikan koji je čini se bio magnet za lijepe i poznate glumice.

U mladosti, Desanka “Beba” Lončar, neverovatno primamljiva glumica iz Srbije i Jugoslavije, brzo je stekla slavu, očaravši publiku svojim izvanrednim nastupom u kultnom filmu “Ljubav i moda”. Ova revolucionarna uloga otvorila je vrata mnoštvu kasnijih glumačkih prilika.

  • Međutim, Beba je napravila nepredviđeni izbor da naglo završi svoju filmsku karijeru u nepunih 39 godina. Razmišljajući o ovoj odluci, izjavila je: “Kada sam konačno prigrlila svoje dijete, zavežljaj težak tri kilograma i 150 grama, dužine 52 centimetra , ukrašena crvenom kosom i loknama… moja percepcija svijeta doživjela je duboku transformaciju. Iskustvo unutar tih bolničkih zidova ostavilo je neizbrisiv trag na meni da nikada neće biti prepušten dadiljama na snimanju.

Očaravajuća priča o Bebi i Josipu došla je do kraja nakon 23 godine braka. Josipove indiskrecije sa mladom kolegicom Enom Begović na kraju su dovele do njihovog razvoda. Međutim, Lončar je kasnije otkrio da do raspada njihovog braka nije došlo samo zbog prisustva treće osobe. Neuspjeh veze u koju je tako duboko uloženo može se osjećati kao razarajući udarac u nečijem životu.

Kada je Josip navršio 50 godina, odlučio je da krene novim putem. Nije neuobičajeno da muškarci traže osjećaj podmlađivanja i mladosti u ovoj fazi, a ja nemam namjeru da stanem na put nečijim željama. Ljubav se ne može prisiliti; podložan je habanju u svakodnevnom životu. Još uvijek se mogu sjetiti vremena kada je naš zajednički život napredovao, ali su na kraju među nama počele da nastaju tenzije.

  • Sve dok veza između muškarca i žene ostaje trajno zavođenje, nema prepreka. Najznačajniji element ovog zamršenog plesa je duboka veza između dvije osobe. Iako ljubav možda nije večna, to je želja koju žene često njeguju. Suprotno tome, muškarci imaju tendenciju da pokazuju veću spremnost da se upuste u nove veze, lakše prihvatajući rizike.

Ova sklonost se može delimično pripisati preovlađujućem uticaju koji muškarci imaju u oblikovanju našeg sveta. Dok se muška nevjera ponekad može oprostiti, žene se često suočavaju s negativnim posljedicama ako napuste porodicu u potrazi za mlađim partnerom. Detetova izjava je bila jasna: “Ne treba da osuđujemo ljubavne stvari.” Brakorazvodni postupak između nje i Josipa bio je buran, s posebnim fokusom na skrbništvo nad njihovim sinom.

 

Kružile su izvještaji o Deaconovim navodima u vezi s Bebinom borbom s alkoholizmom i njenim prijemom u rehabilitacijsku ustanovu. Dikan je, kako se navodi, predložio kompromis, nudeći odustajanje od svih potraživanja prema njihovom djetetu ako Beba pristane, a zauzvrat će osigurati dobrobit djeteta i prenijeti vlasništvo nad njihovom zajedničkom nekretninom.

Beba Lončar danas slavi 80. rođendan, nastanjena na Dorćolu u Beogradu. Iako povremeno koristi priliku da živi u inostranstvu, njeno srce ostaje u Beogradu, posebno u njenom dragom naselju Dorćol. Ovdje je rođena, odrasla i razvila duboku vezu. Nakon glumačke karijere, sada se prepušta aktivnostima koje su ranije bile ometane njenim angažmanom u filmskoj industriji.

Prihvaćajući prizemljeniji način života, ona nalazi ogromnu radost u druženju s brojnim prijateljima i posvećujući svoje vrijeme opsežnom čitanju. Beograd zauzima posebno mesto u njenom srcu zbog svoje živahne i energične prirode kao uspešna metropola. Štaviše, nakon istraživanja različitih lokacija i stilova života, na kraju je otkrila osjećaj mira i zadovoljstva u svom rodnom gradu.

Preporučujemo