Burek je jelo koje je stoljećima osvajalo svijet, nalazeći svoje najplodnije tlo u Bosni, gdje postaje sastavni dio svakodnevnog života i svečanih trpeza i može se smatrati nacionalnim simbolom uz ćevape. Bosanci već šest stoljeća ljubomorno tvrde da je burek tradicionalno jelo koje najbolje poznaju i o kojem su najkvalifikovaniji za razgovor. U bosanskom dijalektu “burek” je naziv za pitu od mesa, a pite od drugih sastojaka osim rezanaca i mesa imaju uvriježene nazive kao što su sirnica, zeljanica, krompiruša itd.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, burek je u toj regiji i drugim zemljama imenica, ekvivalentna  pojmu “pita” u Bosni, pa se u tim zemljama jedu burek sa mesom, burek sa sirom, burek sa povrćem itd. Kako god da ga zovete nema sumnje da se radi o jelu koje će zadovoljiti vaše apetite. Mi vam danas donosimo  bakin recept za bosanski burek.

Potrebno je:

500 g tankih kora

30g kvasca;

250ml mlijeka;

6 kašika brašna;

100ml ulja;
200 g sira;

200 g kefira

priprema:

Izmrvite sir i dodajte kefir. Kvasac potopiti u mlijeko, pa dodati ulje i brašno i sve dobro promiješati. Jednu koru rasporedite po stolu i dodajte drugu koru pored nje. Koru premazati mlekom, brašnom i kvascem, pa na dno kore staviti rendani sir. Lagano savijte stranice i uvijte u tanak rolat. Nanesite malo ulja i uvijte u okrugli oblik.Podmažite pleh uljem i stavite peglu za kosu u pleh. Radite to dok se materijal ne potroši. Ako ostane, kašikom dodajte na vrh rolade, našeg boreka. Uključite rernu i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Preporučujemo