Nakon paljenja peći ili kamina na drva neizbježno će ostati pepeo koji se mora riješiti. Međutim, nije ga potrebno baciti u smeće jer postoji nekoliko praktičnih načina da ga iskoristite u kući i vrtu. Mnogo ljudi ne zna za ovo a stvarno je korisno.

Slično hranjivim učincima gnojiva na vrt, ova tvar ima vitalnu svrhu. Poljoprivrednici nadaleko prepoznaju drveni pepeo kao koristan dodatak tlu. Njegove prednosti posebno dolaze do izražaja kada je riječ o biljkama koje vole kalcij, poput češnjaka, špinata, ruža i rajčica. Ako namjeravate uzgajati ove biljke, preporuča se dodati četvrtinu šalice drvenog pepela u tlo prije sadnje.

Čišćenje je zadatak koji uključuje uklanjanje prljavštine, prašine i drugih neželjenih tvari s površina. To je neophodan dio održavanja čistog i higijenskog okoliša, a može se učiniti različitim metodama kao što su brisanje, ribanje, usisavanje ili korištenje otopina za čišćenje. Bilo da se radi o čišćenju vašeg doma, ureda ili bilo kojeg drugog prostora, to je bitna aktivnost koja osigurava sigurnost i zdravlje onih koji tamo žive. Miješanjem pepela s vodom i ostavljanjem da se taloži nekoliko dana, dobivena otopina može se procijediti kako bi se stvorilo svestrano sredstvo za čišćenje. Ovo cjedilo se može koristiti za čišćenje podova, srebrnog posuđa i uklanjanje hrđe. Osim toga, gušću pastu napravljenu od mješavine možete nanijeti na namještaj kako biste učinkovito uklonili ružne mrlje. Ima sposobnost upijanja i uklanjanja neugodnih mirisa. Pepeo je učinkovito rješenje za uklanjanje neugodnih mirisa u stanu i hladnjaku, a djeluje na sličan način kao i ocat. Jednostavno ga stavite u zdjelu i ostavite da odstoji određeno vrijeme, a on će upiti sve prisutne neugodne mirise.

Mravi su visoko organizirani insekti koji žive u kolonijama.  Ako tražite prirodan način da se riješite mrava, pepeo je dobra opcija. Posipanje pepela po mravinjaku natjerat će ih u bijeg. Osim toga, pepeo se također može koristiti kao repelent za miševe, žohare i druge predatore koji možda vrebaju u kutovima vašeg podruma. Za one koji se bore sa štetočinama u svom vrtu, kao što su puževi i drugi kukci, posipanje pepela u blizini biljaka također može biti učinkovito sredstvo odvraćanja.

Preporučujemo