Jugoslavija je bila domaćin jedne od najomiljenijih izvođačica narodne muzike, Hanka Paldum, čija je karijera trajala više od četiri decenije. Tokom svog impresivnog umjetničkog puta, Hanka je očuvala svoju privatnost, pružajući ograničene informacije o svojoj djeci, Minelli i Mirsadu, dok je istovremeno bila istaknuta figura u zabavnoj industriji. Kada se udala za svoju srednjoškolsku ljubav ,Muradifa , Hanka je bila presretna.Jedino je sretnija bila kada su postali roditelji,ali je Hankin porođaj prošao uz značajne i brojne izazove. Hanka je podelila svoje duboko iskustvo porođaja koje je obuhvatalo izuzetne izazove, kulminirajući u trenucima kliničke smrti usled komplikacija sa zdravljem. Rođenje Mirze donelo je dodatne teškoće, budući da je Hanka doživela nekoliko minuta privremenog prekida života, trenutka koji ne želi zadržavati u sećanju. Svesna majčinstva kao prirodne evolucije u svom životu, Hanka je dosledno postavljala svoju ulogu supruge iznad svega, usklađujući svoja umetnička nastojanja u skladu s tim”, istakla je. U poslednje vreme, prisustvo Hankinje kćerke postaje sve primetnije u lokalnoj javnoj areni. Aktivno učestvuje u raznim javnim događajima, pomaže u organizaciji majčinih nastupa i igra ključnu ulogu u majčinom muzičkom spotu za poznatu numeru “Niko kao majka”. Kad god se kćerka Hanke Paldum pojavi u javnosti, njen stvarni sjaj, harizma i šarm su neosporni, ostavljajući izuzetan utisak. Minela i Elvis Jašar dele srećan brak već punih 12 godina, uživajući u čvrstom i posvećenom partnerstvu. Hanka, rodom iz općine Čajniče u istočnoj Bosni, rođena je 1956. godine.

 

 

Njene ranije godine protekle su u rodnom mjestu uz voljene roditelje Muju i Pembu. Međutim, već sa sedam godina, preselila se u Sarajevo. Hanka je sretna što ima starijeg brata Mustafu, mlađeg brata Smaila i dvije sestre, Razu i Rasem. Odrastajući u tradicionalnom domaćinstvu, suočila se s rodnospecifičnim normama koje su značajno oblikovale živote mladih djevojaka. Žudeći za slobodom da se igra s vršnjacima, nestrpljivo je iščekivala početak školovanja. Kada je krenula u osnovnu školu, Hanka je brzo postala aktivna članica školskog hora, demonstrirajući svoje vokalne sposobnosti kao solista na raznim školskim priredbama. Njeno srdačno izvođenje sevdalinke očaralo je publiku. Potaknuta entuzijazmom brata Smaila, odlučila je podići svoj pevački talenat na viši nivo pridruživanjem KUD-u Bratstvo. Tokom srednjoškolskih godina, Ivo Lola Ribar je imao sreću da ima Hanku kao cenjenog člana njihove grupe. Hanka, prepoznatljiva po svojoj izuzetnoj lepoti, brzo je stekla popularnost i postala veoma tražena među brojnim obožavaocima u svom gradu. Među njima se isticao i Muradif, student književnosti, koji je postao njen prvi dečko, a zatim i suprug. Par je 1976. godine izmenio zavete u Duvnu, rodnom gradu Muradifa. Radostan događaj bio je i dolazak njihove kćerke Minela 1981. godine, dok im se pet godina kasnije rodio sin Mirzad. Usred nemilosrdne opsade Sarajeva, Hanka je iskazala izuzetnu hrabrost ostajući uz svoju djecu, demonstrirajući nepokolebljivu odlučnost. Tokom tog turbulentnog perioda suočila se s teškom odlukom o prekidu braka, prepoznajući značajan pad podrške svog supruga. Prihvativši svoju novo otkrivenu ulogu samohrane majke, Hanka se suočila s brojnim izazovima, naročito u balansiranju dobrobiti svoje djece i svojih profesionalnih ambicija.

 

 

Razmišljajući o svojim iskustvima, čvrsto je izrazila uvjerenje da muškarcima, zbog njihove inherentne nestabilnosti, ne bi trebalo poveravati pozicije moći i priznanja. Kasnije, njena romantična veza s fudbalskim trenerom Miladinom Živadinovićem procvetala je, te su zajedno počeli posećivati koncerte. Na jednom od tih putovanja, on ju je iskreno zaprosio, ali je ona odbila, što je rezultiralo njihovim kasnijim razvodom. Hankino ljubavno putovanje nastavilo se kada je u njen život ušao Fuad Hamzić, trgovac iz Sarajeva, koji joj je na kraju postao suprug. Nažalost, njihova zajednica nije dugo potrajala. U trenucima ranjivosti, Hanka je izrazila naklonost prema Harisu Silajdžiću, što je javnost pogrešno tumačila kao planirani potez kako bi privukla pažnju na svoju muziku, posebno uzimajući u obzir da je Haris već bio oženjen. Muzika je neizostavan deo Hankinog identiteta, a njen glavni prioritet ostaje usmeravanje svoje djece ka pozitivnoj budućnosti, čak i ako to znači odložiti vlastite karijerne ambicije.

 

Preporučujemo