Danas se prisjećamo bivše države i dvoje ljudi koj su ostavili veliki trag u njoj. Rado se o bračnom paru Dapčević kojeg poznaju svi malo stariji građani jer je Peko bio prekaljeni partizan a njegova supruga Milena je bila slavna glumica.

Jučer je u Beogradu u 88. godini života preminula Milena Dapčević, cijenjena nekadašnja filmska zvijezda i supruga proslavljenog partizanskog generala Peka Dapčevića.Malo je poznato da je glumici Mileni Dapčević pripala čast da vodi prvu emisiju Televizije Beograd 1958. godine, čime je postala prva spikerka iz Srbije i Jugoslavije, a prethodila je nastupima Dušanke Kalanj, Brana Surutka i Mileta. Zdravković.

Redatelj Jovan Konjović ju je pozvao da uruči pozdrav Sovjetskom Savezu koji će biti emitiran u Moskvi. Prepoznajući značaj ove odgovornosti, osjetila je neodoljiv osjećaj nervoze, kao što je dokumentirano u pisanom obliku.

  • U to doba nedostatak televizijskih kamera i studija uvjetovao je snimanje svega u filmskom studiju smještenom na Košutnjaku. Milena se prisjetila da je dobila upute da ne pamti scenarij, nego da ga čita uz povremeno bacanje pogleda na “publiku”, što se u ovom kontekstu odnosilo na kameru. Redatelj je u zagradama dao upute poput “s osmijehom” ili “bez osmijeha”. Unatoč jednostavnoj prirodi procesa snimanja, Milena je kasnije priznala da je osjetila nešto neobično što se odvija pred njezinim očima.

Osvrćući se na događaj, spomenula je da je nosila svoju haljinu jer nije postojala posebna garderoba za televiziju. Napomenula je i da je vijest o velikom uspjehu snimanja dobila tijekom intervjua za Yugopapir.

 

Sljedeće Milenino pojavljivanje na malom ekranu dogodilo se u nastupnoj televizijskoj drami “Slučaj u tramvaju”, gdje je tumačila svoje pravo zanimanje – glumicu.

  • Rođena 1930. godine kao Milena Vrsajkov u Despotovu, Milena Dapčević se proslavila kao istaknuta ličnost socijalističke kinematografije. Nedvojbeno je njezinu karijeru odredila uloga glavne uloge u filmu “Anikina vremena” iz 1954. godine, adaptaciji istoimene novele Ive Andrića.

Usred Jugoslavije 20. stoljeća plijenila je ne samo svojim talentom, već i upečatljivom ljepotom. Opisana kao žena čiji su izgled i glas odisali tajanstvenošću, činilo se kao da posjeduje tajnu koju samo ona zna, tajnu koju nikada neće otkriti.

Pojavljujući se u brojnim filmovima i TV dramama, ostavila je dubok dojam na mlađu publiku koja se rado sjeća njezine uloge doktorice u filmu “Boško Buha”.

Osim zapažene filmske i televizijske karijere, još jedan značajan aspekt njezina života bila je duboka romansa s Pekom Dapčevićem, cijenjenim narodnim herojem koji je aktivno sudjelovao u Narodnooslobodilačkoj borbi i Španjolskom građanskom ratu. Dapčević je također bio veleposlanik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i imao je prestižni čin general-pukovnika Jugoslavenske narodne armije.

Putevi su im se ukrstili u ljeto 1952., kada je Dapčević uživao na odmoru u Dubrovniku, koji se poklopio s Mileninim snimanjem filma “Sve na more”. Par se vrlo brzo vjenčao, a njihovu je svadbenu svečanost svojim prisustvom uljepšao Milovan Đilas koji je rječito zabilježio njihovu nesvakidašnju ljubavnu priču.

U razdoblju nakon rata smatralo se neprimjerenim da se poznatog otporaša povezuje s glumicom, a ne s partizankom. Međutim, Milena i Peko su išli protiv normi i krenuli svojim putem. Dapčevićevi ratni suborci nisu odobravali njegovu vezu s glumicom, posebice zbog njegove prijašnje veze s hrabrom i zanosnom Stanom Tomašević. Stana je bila prva žena koju je Tito imenovao za partizanskog komesara i često su je nazivali “Titovim modelom”.

Peko je napravio nekonvencionalan izbor odabravši ženu koja je, usprkos nedostatku zapaženih borbenih sposobnosti, bila tek malo dijete kad je prvi put izbio rat.

 

  • Godine 1954., na Staru godinu, Milena se našla u Klubu književnika samo s Đilasom i njegovom suprugom, gdje su razgovarali o anonimnim pismima punim mržnje i bijesa koja je primila. Taj je susret poslužio kao inspiracija Đilasu da napiše politički tekst “Anatomija jednog morala” u kojem je otvoreno kritizirao dužnosnike i njihove žene.

Oni pojedinci kojima su nedostajale same vrline koje su zahtijevali od drugih, posebno u pogledu nevjeste, bili su izdvojeni zbog svoje okrutnosti. U pokušaju oponašanja slabašne književnosti, jedna je osoba primijetila: “Guran smrad razvrata ispunjava zrak kad god sam u njezinoj prisutnosti.”

Drugi pojedinac, koji je svoju mladost proživio u vrijeme kada se SKOJ zalagao za napuštanje “buržoaskih” moralnih stega kao što su djevičanstvo i vjernost, izjavio je: “Više ne možemo raspoznati tko su nam pravi prijatelji! Više nije važno tko je prostitutka i koja je pratilac.” Na kraju, Đilas je napisao sljedeću opservaciju: “S obzirom na njezino zanimanje, sasvim je logično pretpostaviti da je prostitutka.

Ipak, Dapčevići su se našli u složenoj nevolji kada je izbio Titov poznati politički sukob s Đilasom; dok je Peko tijekom žestokih trzavica Tito-Đilas odlučio šutjeti iz lojalnosti prijatelju, njegova su braća prethodno izjavila da podržavaju Staljina i posljedično su se našla u zatvoru.

 

  • Nakon skandala, Peko je razriješen dužnosti načelnika Generalštaba JNA, a potom je preuzeo dužnost veleposlanika Jugoslavije u Grčkoj.

Milena i Peko bili su blagosloveni darom roditeljstva, podižući svoju voljenu djecu, kćer Milicu i sina Vuka. Milena je uvijek s neizmjernim ponosom govorila o svojim potomcima, njegujući njihove uspjehe. Milica je, podstaknuta strašću prema arheologiji, krenula na put da postane arheolog, odluka koja je ispunila Milenino srce radošću.

Milena u jednom intervjuu nije mogla a da ne izrazi divljenje Miličinom besprijekornom osjećaju za stil, priznavši da njena kćerka ima vrhunski ukus za modu.

S Milenom je preminuo u Beogradu 1999. godine. Milena, koja je ostala u Srbiji, čuvala je uspomenu na njega sve do vlastitog odlaska s ovog svijeta 3. prosinca 2018. godine.

Preporučujemo