Postoji znatan dio populacije koji ima nepoželjnu sklonost da samostalno uzima lijekove bez ograničenja. Nedavno istraživanje provedeno u Britaniji otkrilo je da osobe koje konzumiraju šumeći paracetamol imaju 22 posto veću vjerovatnoću da će doživjeti srčani i moždani udar. Zaista je zapanjujuće saznati da paracetamol, najčešće korišteni lijek protiv bolova, ima značajan utjecaj na mentalno zdravlje pojedinca. Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta kao što su ibuprofen, aspirin i paracetamol mogu se lako nabaviti bez recepta. Dodatno, paracetamol u dozi od 500 miligrama je lako dostupan bez potrebe za receptom. O svemu ovome je govorila i doktorica Danica Grujičić.

 

Moguće je premašiti preporučenu dnevnu dozu od 4000 miligrama odabirom nižih doza tableta bez recepta. Medicinski stručnjaci upozoravaju da uprkos njegovoj širokoj potrošnji, postoji inherentna opasnost povezana s paracetamolom, posebno kada se uzima na specifičan način. Britanski doktori su istakli potencijalni rizik koji predstavljaju šumeće tablete koje sadrže paracetamol, jer imaju alarmantno visok nivo soli, što može biti problematično za osobe sa srčanim oboljenjima. Čak i sadržaj natrijuma u flaširanoj vodi može biti opasan za osobe s visokim krvnim tlakom, a izazov leži u činjenici da neki pojedinci možda nisu svjesni svog stanja, jer simptomi visokog krvnog tlaka mogu biti prikriveni. Sol se dodaje kao sastojak koji pomaže u rastvaranju šumećih tableta paracetamola u vodi. Međutim, ključno je priznati da uzimanje ovog lijeka može povećati vjerovatnoću komplikacija. Prema studiji sprovedenoj u Ujedinjenom Kraljevstvu, osobe koje redovno unose šumeći paracetamol suočavaju se sa povećanom verovatnoćom da dožive srčani udar, moždani udar ili srčani zastoj u narednoj godini, pri čemu se rizik povećava za 22 posto. Uz to, čak i pojedinci bez ikakvih već postojećih kardiovaskularnih bolesti bili su svjedoci povećanja od 19 posto u njihovoj podložnosti srčanim problemima.

 

Popularnost šumećih tableta u široj javnosti izazvala je radoznalost profesora Brucea Neila sa Kraljevskog koledža u Londonu. Posebno ga zanima uticaj natrijuma u ovim tabletama. Iznenađujuće, veliki broj pacijenata nije svjestan da ove tablete sadrže sol, a zapanjujućih 94 posto njih kupuje i konzumira ove tablete bez ikakvih uputstava. Doktorka Danica Grujičić upozorava da najveći rizik kriju šumeće tablete za koje se smatra da imaju visok hemijski sastav. Vrijedi napomenuti da vitamini topivi u mastima imaju potencijal da se akumuliraju u tijelu, što može dovesti do stvaranja kamenaca. Uvaženi neurohirurg dr Danica Grujičić dalje naglašava da obilje vitaminsko-mineralnih suplemenata koje preplavljuje tržište prvenstveno koristi farmaceutskoj industriji, generišući znatne profite, dok njihova stvarna efikasnost ostaje neproverena.

 

Ona snažno naglašava da je polaganje povjerenja u djelotvornost “šećernih voda” koje se obično nalaze na policama ljekarni krajnje nerazumno. Porast popularnosti dodataka prehrani, tvrdi ona, proizlazi iz straha ljudi od bolesti i ograničenog broja pacijenata koji mogu priuštiti skupe citostatičke i farmaceutske tretmane. Shodno tome, farmaceuti iskorištavaju potražnju za ovim dodacima prehrani kao sredstvom zarade. Da pojasnimo, suplementi nisu toksični, ali ovo je jedina trenutno dostupna informacija o njihovim efektima. Efikasnost ovih proizvoda nikada nije bila testirana. Prema njenim riječima, da bi supstanca bila klasifikovana kao lijek i prodavana u apoteci, mora proći temeljna ispitivanja i imati naučno potvrđena svojstva. Dr Grujičić tvrdi da ovaj proces podrazumijeva provođenje sveobuhvatnih analiza i opsežnog istraživanja na značajnom uzorku. Samo ako se dodatak pokaže kao koristan i poboljšava opću dobrobit većine, treba ga dozvoliti za prodaju i promociju. Govornik ističe nedostatak sveobuhvatnog razumijevanja dodataka o dodacima, o čemu svjedoči prisustvo odricanja odgovornosti u svakoj TV reklami. Ovo odricanje od odgovornosti poziva gledaoce da se konsultuju sa medicinskim stručnjakom prije nego što uključe suplemente u svoju rutinu, služeći kao zaštita od potencijalnih negativnih posljedica.

Preporučujemo