Već je dobro poznato da je jedna od najzdravijih ishrana ona koja je bogata ribom i morskim plodovima. Skuša, vrsta ribe koja se često zanemaruje zbog svog divnog okusa, nije samo vrijedna roba već i bogat izvor antioksidansa. Ovi antioksidansi igraju ključnu ulogu u jačanju ćelijskih membrana tijela, neutralizirajući štetan utjecaj slobodnih radikala. Vrijedi napomenuti da je skuša jedina riba koja može zadovoljiti sve energetske potrebe tijela. Iako mnogi pojedinci možda nisu svjesni brojnih zdravstvenih koristi povezanih s konzumacijom skuše, neophodno je priznati da svaka hrana posjeduje različita hemijska svojstva koja imaju specifične efekte na tijelo.

Hemijski sastav skuše je prilično impresivan i može se pohvaliti visokim nivoom proteina i masti. Ova koncentracija je još izraženija kod skuše ulovljene tokom zimskih mjeseci u sjevernim krajevima. Obično riba sadrži veliku količinu masti, ukupno 13 grama, što je kvalifikuje kao masnu ribu. U prosjeku, skuša sadrži 18 grama proteina, koji se apsorbira tri puta brže od goveđeg proteina. Sa svojim niskim sadržajem kalorija, skuša je fantastičan izbor za održavanje dobro zaokružene prehrane. Da bi se zadovoljile dnevne kalorijske potrebe, preporučuje se konzumacija oko 700 grama ribe. Međutim, ključno je voditi računa o sadržaju masti u skuši. Ova riba obiluje nezasićenim masnim kiselinama, koje služe kao vrijedni antioksidansi i korisne tvari. Jačanje ćelijskih membrana tijela je vitalna funkcija koju ispunjavaju ove specifične masne kiseline, efikasno suzbijajući štetne efekte slobodnih radikala. Određeni radikali posjeduju sposobnost da se infiltriraju u ćelijske membrane i ometaju njihovo pravilno funkcioniranje, potencijalno dovodeći do pojave različitih bolesti, uključujući rak. Kako biste se zaštitili od takvih rizika, imperativ je pažljivo birati ishranu. Namjerno uključivanje ribljeg ulja u ishranu djece nije slučajna pojava; radije, to je namjerna odluka vođena obiljem nezasićenih masnih kiselina koje sadrži. Skuša, sa svojim povoljnim hemijskim sastavom, ima ključnu ulogu u podsticanju zdravog rasta i razvoja dece.

Uključivanje skuše u ishranu trudnica i dojilja je od vitalnog značaja zbog mnoštva prednosti koje pruža. Adolescenti također mogu imati koristi od uključivanja skuše u svoju ishranu jer promovira uravnotežen rast i pravilan razvoj unutrašnjih organa, osiguravajući cjelokupno zdravlje. Skuša ne samo da obiluje vrijednim mineralima već sadrži i esencijalne mikroelemente kao što su kalij, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor i natrijum, koji nude ogromne prednosti. Nadalje, skuša je bogat izvor vitamina B, posebno vitamina B12 i vitamina PP, koji oba igraju ključnu ulogu u sintezi DNK i metabolizmu masti. Redovnim uvođenjem skuše u ishranu može se regulisati nivo šećera u krvi, podržati probavni sistem i ojačati nervni sistem. Optimalna zasićenost kiseonikom je olakšana, a proizvodnja hemoglobina je podržana ovim nutrijentom. Masti i nezasićene masne kiseline neophodne su za dobrobit mozga, kože i kose. Štaviše, fosfor je u izobilju ključan za stvaranje različitih enzima koji iniciraju hemijske reakcije unutar ćelija. Među svim vrstama riba postoji jedna izuzetna vrsta koja posjeduje izuzetnu sposobnost da ispuni cjelokupne energetske potrebe tijela. Skuša, bogata fosfornom kiselinom, igra vitalnu ulogu u jačanju strukture ljudskog skeleta, što je čini posebno korisnom za pojedince svih uzrasta, posebno za one koji se mogu susresti sa mišićno-koštanim problemima kako stare.

Proteini ribe posjeduju izvanredna svojstva koja doprinose obnavljanju i podmlađivanju tkiva. Osim toga, oni igraju ključnu ulogu u sintezi vitalnih spojeva kao što su hormoni, enzimi, imunoglobulini i hemoglobin. Prisustvo omega-3 mononezasićenih masnih kiselina u ribi ima blagotvoran uticaj na zgrušavanje krvi i može usporiti napredovanje ateroskleroze. Selen takođe pomaže u prevenciji ateroskleroze tako što utiče na zgrušavanje krvi i olakšava proizvodnju prostaciklina. Kako bi se osigurao dovoljan unos ovih vrijednih supstanci, preporučljivo je barem jednom sedmično uključiti ribu u prehranu, jer je ona bogat izvor esencijalnih nutrijenata, posebno omega-3 masnih kiselina. Mediteranska prehrambena piramida nudi sveobuhvatne smjernice koje naglašavaju konzumaciju ribe i morskih plodova kao dio zdravog plana ishrane.

Preporučujemo